Dobanzile la depozite au continuat sa scada in luna februarie

Foto: patpitchaya/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: patpitchaya/ FreeDigitalPhotos.net

Majoritatea bancilor au operat scaderi de dobanzi la produsele de economisire, acestea coborand in multe cazuri sub pragul de 2% in cursul lunii februarie.

Scaderea dobanzilor a fost impulsionata de evolutiile de pe piata interbancara, unde ratele Robor au ajuns la noi minime istorice. De exemplu, pentru scadenta de 3 luni, Robor a coborat sub pragul de 1,4%.

Valul reducerilor a fost dat de marile bancile comerciale, care au dus in jos randamentele, in special pentru termenele scurte.

Pe 1 februarie 2015, BCR a redus dobanzile pentru depozitele la termen sub pragul de 2% pentru depunerile pe termen de 1 si 3 luni. Este nevoie de o perioada de economisire de minim 6 luni pentru a obtine dobanzi mai mari de 2%. Castigul maxim este plafonat la 2,3%.

Pe 5 februarie a venit randul BRD, care ofera totusi conditii mai bune de dobanzi decat la BCR. Rata dobanzii trece de 2% pentru scadenta de 3 luni si se poate ajunge la o dobanda de peste 3% la un depozit pe 1 an.

Au urmat reduceri similare de dobanzi la depozitele CEC, Raiffeisen si UniCredit Tiriac Bank. De asemenea, multe banci de talie mica aplica reduceri succesive, dar de valori mai mici, urmand tendinta generala a pietei de a limita castigurile oferite pentru scadentele de 1 si 3 luni.

Deponentii care doresc castiguri mai mari sunt fortati in acest mod, sa isi blocheze banii la banca pe perioade mai lungi.

Aceasta strategie nu este potrivita pentru totii clientii, deoarece daca ai nevoie de banii respectivi inainte de scadenta, pierzi toata dobanda sau primesti una nesemnficativa. In asemenea situatii, este mai bine sa te multumesti cu un castig mai mic.

Castigurile ce pot fi obtinute prin depozitele bancare pot fi comparate in sectiunea de Depozite la termen.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult