Dobanzile in euro se scufunda in teritoriu negativ

bce_frankfurtDobanzile interbancare in euro si-au mentinut tendinta de scadere si s-au afundat in teritoriul negativ. Rata Euribor la 3 luni – principalul indice la credite – a ajuns la -0,23%.

Consumatorii cu credite in euro au primit o noua veste buna de la Frankfrut, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a aplicat noi masuri de relaxare monetara.

Dobanda cheie a fost redusa de la 0,05% la 0%. In plus, BCE va furniza lichiditati suplimentare bancilor, prin majorarea programului de achizitii de active cu 20 miliarde euro pe luna.

Masurile expansioniste anuntate de BCE au intrecut asteptarile analistilor, motiv pentru care pe piata interbancara, indicii monetari au avansat si mai mult in zona negativa. Euribor la 3 luni a ajuns in prezent la -0,23%, fata de -0,13%, cat era la inceputul acestui an. Poti vedea cum au evoluat dobanzile in sectiunea Dobanzi interbancare.

Pentru cei cu credite in euro, aceste decizii vor conduce la noua reducere a ratei lunare. Astfel, 2016 se prefigureaza a fi un nou an cu dobanzi mici la creditele in euro.

Depozitele in euro devin capcane pentru deponenti

Cei care prefera depozitele in euro vor trebui sa se astepte la o noua runda de ajustare a dobanzilor, bancile urmand sa aplice noi reduceri.

In multe cazuri, dobanzile au coborat deja foarte mult, apropiindu-se de pragul de 0%. Cazul extrem se intalneste la Unicredit Tiriac Bank, unde dobanzile in euro s-au prabusit pana la 0,01% pentru depozitele fara prelungire automata.

Pentru scadenta de 3 luni, majoritatea bancilor platesc dobanzi mai mici de 0,5%, ceea ce face ca in destul de multe cazuri, deponentii sa inregistreze o pierdere. Daca suma economisita este prea mica, dobanda platita de banca nu acopera nici macar comisionul de administrare al contului curent. Poti simula castigul obtinut in sectiunea Depozite la termen.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult