Dobanzi fixe pe 10 ani la credite ipotecare

bcr 4Consumatorii pot obtine acum credite in lei cu dobanzi fixe pe perioade de pana la 10 ani. Aceste oferte asigura rate fixe pe o perioada lunga.

O data cu reducerea dobanzilor in lei, bancile au devenit interesate sa ofere credite ipotecare cu dobanzi fixe.

Nu s-a ajuns inca la situatia ca dobanzile sa fie fixe pe toata perioada de rambursare, dar lucrurile merg in directia potrivita.

Recent, BCR a anuntat introducerea in oferta a unor credite ipotecare cu dobanzi fixe pe o perioada de 10 ani. Anterior, recordul era detinut de BRD, care oferea credite in lei cu dobanzi fixe pe 7 ani.

“BCR a introdus mai intai dobanda fixa pe 3 ani, apoi pe 5 ani si acum facem un pas major si introducem dobanda fixa pe 10 ani”, afirma seful departamentului Credite Garantate din BCR, Ioana Mihai.

Avantajul acestor oferte este ca garanteaza clientului o rata fixa, astfel ca indiferent de evolutia dobanzilor interbancare, clientul va plati aceeasi suma de bani. Mai mult, creditele sunt acordate in lei, astfel ca nu exista niciun risc valutar.

Aceasta siguranta este insa limitata – pentru primii 10 ani – deoarece ulterior dobanzile devin variabile, iar rata lunara va depinde de fluctuatiile de pe piata monetara.

Avand in vedere ca perioada cu dobanda fixa este una lunga, riscurile la care vor fi expusi clientii sunt semnificativ reduse. Peste 10 ani, Romania va fi probabil in zona euro, astfel ca fluctuatiile dobanzilor interbancare vor fi mult mai line decat acum.

Cat de atractiv este costul?

Daca la capitolul riscuri, aceste oferte sunt atractive, din punct de vedere al costurilor, creditele cu dobanzi fixe sunt ceva mai scumpe.

Pentru un credit de 100.000 lei pe 25 ani, DAE este de aproximativ 6,5% pentru oferta BCR cu dobanda fixa pe 10 ani, conform comparatorului de pe ExpertulBanilor. In schimb, la cele mai bune oferte cu dobanda variabila, DAE coboara chiar pana la 5%.

Pentru cei care nu vor sa-si asume niciun risc sau pentru cei care cred ca piata financiara autohtona va continua sa se confrunte cu multe turbulente in anii urmatori, acest cost suplimentar (pe care il presupune oferta cu dobanda fixa) poate sa fie acceptabil sau chiar atractiv.

Daca insa Romania va adera la zona euro in urmatorii ani, atunci dobanzile in lei se vor alinia la nivelul dobanzilor din zona euro, ceea ce inseamna ca tendinta ca fi una de scadere, presarata din cand in cand cu fluctuatii controlabile. In acest caz, apare ca fiind mai avantajos un credit cu dobanda variabila.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult