Dobanda variabila BCR: Uneori abuziva, alteori perfect legala!

bcr 4Dobanda variabila perceputa de BCR la credite a fost contestata de clienti in instanta. Pe aceeasi speta, Inalta Curte de Casatie si Justitie ia decizii opuse: uneori aceasta dobanda este considerata abuziva, in alte cazuri este perfect legala.

Jurisprudenta in materie de contracte bancare este un joc de loterie. Instantele din Romania nu sunt in stare sa judece aceeasi speta intr-un mod unitar. Uneori, sentinta este favorabila consumatorilor, alteori bancile au castig de caz.

Nici macar la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), deciziile anterioare nu garanteaza un rezultat predictibil.

Un exemplu in acest sens il reprezinta contractele de credit ale BCR, incheiate inainte de criza financiara. In aceste contracte, dobanda se stabileste prin aplicarea unei marje fixe la dobanda interna de referinta a bancii.

In numeroase cazuri, clientii au cerut in instanta ca dobanda interna sa fie considerata clauza abuziva, iar aceasta sa fie inlocuita cu indicele pietei monetare de referinta (Euribor la creditele in euro).

Decizii contradictorii

Hotararile ICCJ sunt insa contradictorii. De exemplu, BCR a anuntat recent ca in cazul procesului colectiv initiat de un grup 120 de clienti, reprezentati de casa de avocatura Piperea si Asociatii, ICCJ a stabilit ca nu exista clauze abuzive in contractele de credit cu dobanda variabila.

Sentinta este identica cu alte 6 decizii anterioare ale Curtii, se arata in comunicatul bancii.

Totusi, in urma cu cateva luni, tot ICCJ a stabilit in mod irevocabil, in cadrul unei proces cu aproximativ 200 de clienti, ca dobanda variabila de referinta utilizata de BCR reprezinta o clauza abuziva.

Clientii au fost reprezentati de aceeasi casa de avocatura. In acest caz, BCR a fost obligata sa modifice contractele si sa refaca graficele de rambursare, fara sa se indice exact cum. In prezent, banca este in curs de negociere cu acesti clienti.

BCR ofera refinantari la costurile actuale

BCR transmite totodata un mesaj de impacare cu clientii, anuntand ca nu cere recuperarea cheltuielilor de judecata de la cei care au pierdut procesul cu banca.

In plus, le ofera acestora posibilitatea de a refinanta imprumuturile, la costurile din oferta actuala. Potrivit bancii, 30.000 de clienti nu ar fi putut beneficia de refinantare din cauza scaderii valorii garantiilor si a veniturilor, dar cu toate acestea, ca urmare a programelor derulate de banca, au obtinut o scadere a ratelor cu 20% in medie.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult