Despagubiri Carpatica Asig: Cum evitam capcanele?

reparatie masina pe rcaCarpatica Asig incearca sa convinga pagubitii sa accepte despagubiri mai mici decat costul real al reparatiilor, la dosarele de dauna pe RCA, informeaza service-urile auto.

Asociatia Societatilor de Service-uri Auto Independente (ASSAI) a dezvaluit recent cum cauta Carpatica Asig sa diminueze sumele platite pentru daune la politele RCA.
 
Tactica de baza este raspunsul intarziat. Mai intai, pagubitul merge la centrele de dauna, dar societatea nu ii elibereaza nota de constatare decat dupa 3 saptamani, precizeaza ASSAI. In acest fel, se incarca legislatia, care prevede ca aceasta nota trebuie inmanata clientului “in momentul efectuarii constatarii”.

Nota de constatare cuprinde lista cu piesele avariate ce trebuie reparate sau inlocuite, document cu care pagubitul se poate prezenta la un service auto ca sa-si repare masina pe RCA.

Asociatia precizeaza ca abia dupa 3 saptamani pagubitul este sunat pentru a fi anuntat ca i s-a aprobat dosarul de dauna. Atunci cand primeste nota de constatare, inspectorul de daune ii transmite in scris si suma in care trebuie sa se incadreze reparatia. In opinia asociatiei, aceasta suma este mult sub costul real al reparatiilor.

Dupa ce se prezinta la service, deseori (in 90% din cazuri) sa constata ca au fost avariate si alte piese, care nu au fost trecute pe nota de constatare. Service-ul auto informeaza apoi asiguratorul despre aceste noi costuri, pentru care ii cere aprobarea.

Multe persoane cedeaza in aceste situatii tensionate

Cei de la Carpatica Asig nu raspund insa la aceste solicitari decat dupa 2-3 saptamani, precizeaza ASSAI. In acest timp, pagubitul este contactat pentru a i se propune sa accepte o suma de bani putin mai mare decat cea oferita initial. In 80% din cazuri clientii cedeaza si accepta oferta, sustine ASSAI.

In situatia in care clientul nu a acceptat noile oferte, asiguratorul da acceptul pentru reparatia masinii dupa 3 saptamani. Ulterior, nu achita decat partial valoarea de despagubire.

Pentru ca pagubitul sa primeasca integral despagubirea, este necesar sa faca o reclamatie la ASF si abia dupa inca 30-45 zile, isi va putea recupera si diferenta de plata.

Astfel, durata reparatiei ajunge la cateva luni, caz in care pagubitul este supus unor situatii tensionate, provocate in mod deliberat de catre asigurator, acuza asociatia service-urilor auto. Multi clientii renunta pe parcurs si accepta o situatie de compromis: isi repara masina mai ieftin, intr-un service auto clandestin, care nu ofera insa garantie pentru lucrari, informeaza ASSAI.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult