Deprecierea cursului nu este un motiv pentru a face depozite in valuta

Foto: artur84/FreeDigitalPhotos.net
Foto: artur84/FreeDigitalPhotos.net

Deponentii nu ar trebuie sa se lase influentati de evolutiile valutare pentru a schimba economiile din lei in valuta. ExpertulBanilor.ro iti arata care sunt riscurile.

Cursul euro s-a depreciat semnificativ fata de leu intr-un interval relativ scurt, inregistrandu-se un avans de peste 3% in numai o saptamana. Astfel, este posibil ca cei care au economii la banca in lei sa gandeasca sa le schimbe in euro, fie pentru a profita de evolutiile favorabile viitoare, fie pentru a se asigura ca banii nu isi pierd din valoare.

Un astfel de comportament este insa pur speculativ, existand riscul de a suporta chiar si pierderi.

Evolutia cursului valutar in prezent nu mai are legatura cu ce se intampla inainte de 2005-2006, cand leul se deprecia neintrerupt. Acum, cursul cunoaste fluctuatii importante si poate sa creasca rapid, dar poate la fel de usor sa revina la valori mai reduse.

In functie de modul in care evolueaza pietele financiare, un depozit in valuta poata sa iti aduca venituri mai mari, dar la fel de bine, poate sa te prinda pe picior gresit si sa te penalizeze.

De exemplu, rata dobanzii la depozitele in euro este de 2,5%. In cazul in care faci un depozit pe 3 luni, castigul net dobanda va fi de 0,5% din suma depusa. Prin urmare, este nevoie de o scadere cu numai 1% a cursului valutar pentru a iesi in pierdere. Astfel de fluctuatii se intampla aproape zilnic si este greu de estimat ce se va intampla pe piata valutara pana cand depozitul ajunge la maturitate.

Regula de aur
In cazul in care nu ai cunostinte financiare avansate, cel mai bine este sa urmezi regula de aur: alege moneda in functie destinatia banilor.

Daca banii economisiti vor fi utilizati pentru a cumpara bunuri al caror pret este stabilit (indexat) in valuta (vacanta in strainatate, etc), atunci poti tine banii intr-un depozit in valuta.

Daca insa economisesti pentru situatii neprevazute sau pentru a cumpara bunuri al caror pret este stabilit in lei, atunci depozitele in moneda nationala reprezinta alegerea potrivita.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult