Depozitele constituite online primesc dobanzi mai mari

Foto: Naypong/ FreeDigitalPhotos.net

Depozitul tau poate fi remunerat la o rata de dobanda mai mare chiar si fara sa-ti schimbi banca. Tot ce trebuie sa faci este sa constitui depozitul prin aplicatia de internet banking. Expertul Banilor iti arata ce banci ofera aceasta facilitate.

Bancile incurajeaza in ultima perioada clientii sa isi gestioneze banii prin platformele de internet banking. Unul dintre avantajele tot mai frecvent intalnite este plata unor dobanzi mai mari la depozitele online.

De regula, dobanda la depozitul online este cu 0,25- 0,5 puncte procentuale mai mare decat dobanda standard. Poate parea putin, insa, daca valoarea depozitului este ridicata, veniturile suplimentare pot ajunge la cateva sute de lei pe an, fara sa faci un efort prea mare.

De exemplu, un depozit de 50.000 lei iti aduce o dobanda de 2.500 lei pe an, daca rata dobanzii este de 5%. Daca rata dobanzii ar creste la 5,5%, atunci dobanda  anuala ar fi de 2.750 lei. Astfel, castigul suplimentar este de 210 lei, dupa retinerea impozitului pe venit.

Cum se face un depozit online?

Daca ai acces la solutia de internet banking a bancii, tot ce trebuie sa faci este sa lichidezi depozitele existente din cadrul aplicatiei si sa constitui altele online. In acest fel, vei beneficia de dobanda majorata.

Atentie
Nu lichida depozitul decat in data scadenta, altfel pierzi dobanda acumulata si iesi in pierdere.

Daca nu esti abonat la internet banking, trebuie sa mergi intr-o agentie pentru a solicita acces la acest serviciu. Este posibil ca banca sa perceapa comisioane lunare pentru acest serviciu, care pot ajunge pana la 4-5 lei/luna. Daca nu dispui de economii importante, dobanzile suplimentare incasate s-ar putea sa nu acopere aceste costuri, caz in care aceasta metoda nu este recomandata pentru tine.

Pentru a calcula dobanda ce poate fi incasata suplimentar, poti utiliza calculatorul Dobanda incasata la depozit.

Principalele banci care acorda bonusuri de dobanda la depozitele online sunt:

  • BCR – 0,25%, indiferent de valuta
  • Volksbank – 0,25% la lei si 0,15% la euro
  • Millennium Bank – 0,5% la lei si euro
  • Garanti Bank – 0,25% la lei si 0,15% la euro si dolari
  • Credit Europe Bank – 1% la lei si 0,5% la valuta (promotie pana la sfarsitul lunii aprilie 2013)

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult