Depozitele constituite la Bank of Cyprus s-au mutat la Marfin Bank

Persoanele care au avut depozite la Bank of Cyprus isi vor recupera banii integral. Depozitele lor s-au mutat insa la Marfin Bank. ExpertulBanilor.ro iti arata cum s-a definitivat tranzactia.

Activitatea Bank of Cyprus Romania a fost suspendata de la 1 aprilie 2013, ca urmare a problemelor financiare intampinate de banca de care apartine in Cipru.

Aceasta banca are statut de sucursala straina in Romania, astfel ca se supune reglementarilor bancare din Cipru. Deciziile luate de autoritatile cipriote ar fi fost aplicate si in Romania, ceea ce insemna ca unii deponenti ar fi inregistrat pierderi majore. Pentru sumele ce depasesc pragul de garantare al depozitelor de 100.000 euro, pierderea ar fi fost de pana la 60%.

Interventia BNR a prevenit pierderile deponentilor

Pierderile au fost evitate datorita interventiei BNR, care a reusit sa faciliteze transferul depozitelor de la sucursala din Romania a Bank of Cyprus catre Marfin Bank.

“Acest transfer vizeaza toate depozitele clientilor sucursalei din Romania a Bank of Cyprus, persoane fizice si companii, cu exceptia depozitelor constituite de unii clienti drept garantii pentru creditele primite de la aceasta sucursala”, se arata in comunicatul BNR.

Si Marfin este o banca de origine cipriota, numai ca este persoana juridica inregistrata in Romania. Prin urmare, ea se supune reglementarilor bancare din Romania. De acum inainte, clientii Bank of Cypus vor trebui sa se prezinta la unitatile Marfin Bank, pentru a-si gestiona depozitele.

BNR a precizat ca “Marfin Bank este o entitate bancara solida, indicatorii de solvabilitate si lichiditate ai acesteia situandu-se in parametrii ceruti de catre Banca Nationala a Romaniei in calitate de autoritate de reglementare si supraveghere”.

In plus, banca-mama a decis majorarea capitalului social al subsidiarei, pentru a consolida suplimentar pozitia financiara a bancii.

Actionarul Marfin Bank este in proces de desfiintare

Ceea ce nu mai spune BNR este ca Laiki Bank – actionarul Marfin Bank Romania – urmeaza sa se desfiinteze. Inchiderea bancii a fost acceptata de guvernul cipriot ca o conditie impusa la imprumutul de 10 miliarde euro, primit din partea creditorilor internationali (FMI, Comisia Europeana).

Conform acordului, creditele performante ale bancii si depozitele mai mici de 100.000 euro vor fi preluate de Bank of Cyprus, timp ce depozitele de peste 100.000 euro si creditele cu probleme vor preluate in gestiune de un administrator special. In aceste conditii, cel  mai probabil, subsidiara din Romania ar urma sa fie vanduta.

Pentru cei care doresc sa isi gestioneze economiile in siguranta, ExpertulBanilor.ro le-a pregatiti cateva sfaturi pentru alegerea unui banci sigure pentru depozite.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult