Depozite avantajoase cu dobanzi trucate

Unele depozite bancare sunt promovate agresiv, prin afisarea unor rate ale dobanzilor foarte mari. Aceste oferte ascund de regula capcane, nefiind nici pe departe atat de atractive pe cat par. Expertul Banilor iti arata cum sa eviti  pericolele.

Rata dobanzii este elementul cel mai important in alegerea unui depozit. Scopul depozitului este de a incasa o dobanda la scadenta, iar cu cat aceasta este mai mare, cat atat depozitul este mai atractiv.

Bancile stiu foarte bine acest lucru si incearca uneori sa atraga consumatorii neavizati prin practici mai putin corecte.

Expertul Banilor va prezinta cele mai folosite metode prin care bancile incearca sa umfle artificial rata dobanzii la depozite:

  • Dobanzi progresive

 

Aceste depozite au ratele dobanzilor diferite pentru fiecare luna de economisire. De exemplu, rata dobanzii la un depozit pe 3 luni poate fi de 3% in prima luna, 5% in luna a doua si 10% in luna a treia.

Intotdeauna, rata dobanzii va creste de la o luna la alta, iar banca isi va promova oferta ca avand “dobanzi de pana la 10%”.

In realitate, dobanda promovata in reclama se va plati doar in ultima luna a perioadei de economisire.

Clientii neavizati pot insa interpreta ca dobanda afisata va fi platita toata perioada, astfel ca fara sa stie ajung sa faca un depozit in conditii mai putin avantajoase. In exemplul de mai sus, rata adevarata a dobanzii va fi de 6%.

  • Rata dobanzii nu este exprimata in format anual

 

In lumea financiara, ratele dobanzilor sunt exprimate intotdeauna in format anual. De exemplu, o rata a dobanzii de 10% inseamna ca, pentru a perioada de economisire de 1 an, dobanda va fi de 10% din suma depusa.

Unele banci incalca aceasta regula si afiseaza dobanzi mai mari, pentru a pacali consumatorii. Trucul este folosit la depozitele pe mai multi ani. Ca si in cazul de mai sus, capcana se ascunde in detalii.

De exemplu, la un depozit pe 2 ani, unele banci pot afisa o “dobanda la scadenta de 14%”.  Un consumator neavizat ar putea crede ca rata dobanzii este de 14% pe an, iar dupa 2 ani, va castiga 28%.

In realitate, dobanda de 14% va fi incasata dupa 2 ani, “la scadenta” depozitului. Prin urmare, rata adevarata a dobanzii este de numai 7% pe an (7% + 7% = 14%).

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult