Cat de sigure sunt depozitele de la bancile grecesti?

Situatia dificila cu care se confunta Grecia face ca multe persoane sa se gandeasca daca economiile pastrate la bancile grecesti mai sunt sigure. Expertul Banilor va arata care sunt riscurile.

Bancile cu capital grecesc detin o cota de piata importanta pe piata romaneasca, astfel ca inevitabil, foarte multe persoane au economiile depuse la aceste banci. Principala temere in prezent este ca problemele bancilor-mama din Grecia sa nu se transfere si asupra lor.

Trebuie spus de la bun inceput ca riscul ca o banca sa dea faliment nu poate fi cunoscut decat de Banca Nationala a Romaniei, institutia abilitata sa supravegheze din punct de vedere prudential toate institutiile de credit.

Ceea ce ar trebui sa conteze cel mai mult pentru populatiei este ca depozitele sunt garantate pana la 100.000 euro per deponent. Bancile cu capital grecesc din Romania sunt incluse in schema de garantare nationala, astfel ca populatia nu isi va pierde banii, in cazul in care se produce un faliment.

Mai mult, noua legislatie a scurtat durata in care Fondul de garantare plateste banii, la maxim 20 de zile.

Prin urmare, atat timp economiile nu depasesc 100.000 euro, nu sunt motive de ingrijorare.

Cei care au sume mai mari la bancile grecesti, pot scapa de griji daca impart banii in depozite la mai multe banci, astfel incat sumele depuse in fiecare banca sa nu treaca de 100.000 euro. In acest fel, chiar si depozitele de 1 milion euro devin 100% garantate.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult