Deponentii Veneto Banca au fost salvati de statul italian

Veneto Banca va intra in lichidare din cauza gravelor problemelor financiare. Deponentii au fost salvati de statul italian, care a ajutat Intesa Sanpaolo sa cumpere activele sanatoase ale bancii.

veneto bank sediuDeponentii Veneto Banca au scapat de un mare pericol, dupa ce statul italian a intervenit pentru a-i proteja de un eventual faliment al bancii.

Veneto Banca opereaza in Romania prin intermediul unor sucursale, care apartin de banca mama din Italia.

Acest lucru inseamna ca depozitele constituite in Romania sunt trecute in bilantul bancii din Italia. Astfel, problemele financiare din peninsula i-ar fi vizat in mod direct pe deponentii din tara.

Episodul s-a terminat cu bine, deoarece statul italian decis sa lichideze banca in conditii controlate.

Activele sanatoase vor fi preluate de Intesa

Veneto Banca si Banco Populare di Vicenza – doua banci cu mari probleme financiare – vor fi lichidate prin crearea unei banci “sanatoase” (asa-numita banca punte), care va prelua activele de calitate de la cele doua banci cu probleme. Banca punte va fi achizitionata de Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca din Italia.

Statul italian va finanta Intesa cu 5,2 miliarde euro din banii contribuabililor, pentru a se asigura ca achizitia nu va afecta solvabilitatea celei mai mari banci.

“Operatiunea, care protejeaza deponentii si stabilizeaza sistemul bancar, este in acord deplin cu regulile ajutorului de stat al UE”, a precizat ministrul de finante italian, Pier Carlo Padoan.

Subsidiara din Romania a intrat sub umbrela Intesa

Conform acordului, cele doua banci vor continua sa opereze ca parte a Intesa, fara sa-si intrerupa activitatea.

In Romania, Veneto Banca si-a informat clientii la inceputul lunii iulie, ca banca va functiona de acum inainte sub brandul Intesa.

Intesa functioneaza pe piata locala ca institutie bancara cu sediul in Romania, ceea ce inseamna ca toate depozitele sunt garantate de catre Fondul de Garantare al Depozitelor in Sistemul Bancar.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult