De ce vor creste tarifele la RCA din 2015?

asf4Primele de asigurare RCA vor continua sa creasca in cursul lui 2015, ca urmare a noilor reglementari. Acest proces creeaza insa premisele pentru o mai buna protectie a asiguratilor.

Din 2015, normele ASF impun societatilor de asigurare sa stabileasca primele RCA la un nivel, care sa permita acoperirea tuturor obligatiilor ce decurg din aceste polite.

Conform datelor ASF, in prezent, exista un decalaj intre primele incasate si despagubirile platite. Ultimele date financiare arata ca daunele sunt cu 17% mai mari decat primele incasate.

Ce inseamna acest lucru? Unii asiguratori nu au bani sa achite despagubirile adecvate. Iar acest lucru se petrece de foarte mult timp. In consecinta, asiguratorii apeleaza la diverse strategii prin care incearca sa pacaleasca pagubutii sa accepte despagubiri mai mici. De regula, aceste situatii sunt des intalnite la societatile care vand cele mai ieftine asigurari.  

Atat timp cat situatia persista, asiguratorii vor fi presati sa caute pretexte pentru a nu plati despagubirile corecte. De aceea, majorarea tarifelor la RCA este singura modalitate prin care aceasta problema poate fi rezolvata pe termen lung.

In paralel, insa, consumatorii ar urma sa aiba de castigat, in sensul ca isi vor putea repara masina intr-un timp mai scurt, asa cum este normal.

Simpla majorarea a tarifelor nu va garanta insa aceasta schimbare de comportament. In acest sens, este necesar ca ASF sa majoreze semnificativ amenzile acordate pentru nerespectarea drepturilor consumatorilor. Orice abatere trebuie sanctionata sever, astfel incat sa nu incurajeze derapaje repetate, asa cum se intampla acum.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult