Dauna totala pe RCA se va plati la valoarea de piata a masinii

Foto: Bill Longshaw/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Bill Longshaw/ FreeDigitalPhotos.net

Valoarea unei daune totale la asigurarea RCA se va stabili in functia de valoarea de piata a masinii. ExpertulBanilor.ro iti arata care vor fi efectele.

ASF a aprobat noile norme privind asigurarile RCA, care schimba modul in care asiguratorii calculeaza valoarea autoturismului la momentul producerii accidentului.

Pana acum, aceasta valoare se determina pe baza unor coeficienti de uzura, care tineau cont de vechimea masinii si de numarul de km parcursi. De la 1 ianuarie 2015, valoarea autoturismului va fi stabilita la nivelul pietei (la pretul la care se comercializeaza pe piata second-hand autoturisme similare).

Despagubiri mai mici

Aceste schimbari vor afecta suma pe care pagubitii o vor putea incasa in caz de dauna totala. Daca valoarea reparatiei depaseste 75% din valoarea autoturismului, atunci se declara dauna totala, iar pagubitul va incasa o despagubire egala cu valoarea masinii.

Noul mod de calcul va duce la plata unor despaguburi mai mici in urmatoarele situatii:

1

   Masini cu o vechime de 1-3 ani

Grila anterioara asigura o depreciere graduala a valorii autoturismului, in functie de uzura. De exemplu, o masina bine intretinuta cu o vechime de 6-12 luni era evaluata cu numai 4% mai putin decat una noua.

In cazul utilizarii valorii de piata, deprecierea este mult mai mare pentru masinile noi. In primii 3 ani, are loc o depreciere puternica a masinii, pretul de piata stabilizandu-se abia dupa primii 5 ani. Astfel, in caz de dauna totala, se vor plati daune mai mici decat inainte pentru aceste autoturisme.

2

   Masini mai vechi de 10 ani

Grila anterioara utiliza o vechime maxima de 10 pentru calcul uzurii, astfel ca masinile mai vechi erau evaluate la o valoare mai mare decat pretul de piata.

Acest lucru a fost semnalat si de asociatia asiguratorilor, care a solicitat ca evaluarea masinii sa se faca la pretul de piata. In noile conditii, pagubitii care au masini mai vechi de 10 ani vor primi despagubiri mai mici decat anterior.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult