Darea in plata va incuraja stergerea partiala a datoriilor

Foto: bluebay/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: bluebay/ FreeDigitalPhotos.net

Darea in plata schimba raportul de forte dintre banca si imprumutat si ar putea forta bancile sa accepte mai usor stergerea partiala a datoriilor, pentru a convinge clientul sa-si pastreze casa.

Legea privind darea in plata ofera persoanelor supraindatorate o solutie simpla pentru a scapa de datorii: renuntarea la locuinta.

In paralel, legea ajuta clientul sa-si pastreze casa, printr-o putere sporita de negociere cu banca.

Clientul este acum la mana bancii

Pana acum, clientul nu avea niciun cuvant de spus in relatia cu banca. Daca avea probleme cu plata creditului, era imposbil pentru un consumator sa negocieze ceva cu o banca, asa cum a aratat negocierea colectiva realizata de AURSF.

Singura solutie pentru consumator era sa accepte neconditionat oferta de restructurare a bancii, chiar daca aceasta era o bataie de joc in multe situatii. Bancile profitau de disperarea clientilor si, cu ocazia restructurarii, majorau costurile creditului.
 
Oferta era impachetata frumos: cateva luni, rata cuprindea doar dobanda, astfel ca suma de plata scadea temporar. Insa, dupa ce expira perioada de gratie, rata lunara urca la un nivel si mai inalt decat anterior restructurarii.

Negocierile reale pot duce la rezultatele favorabile de ambele parti

Legea privind darea in plata ar putea permite consumatorilor sa forteze bancile sa negocieze in mod real. Clientul va avea un atu important: renuntarea la casa, in schimbul datoriei.

Astfel de cazuri se vor intampla atunci cand datoria este mai mare decat valoarea imobilului. Banca va fi pusa in fata faptului de a suporta pierderi. Acestea vor putea fi evitate de catre banci, daca se vor pune la masa negocierii cu intentii serioase.

Solutia aflata la indemana bancii va fi sa propuna clientului stergerea partiala a datoriei. De exemplu, daca valoarea datoriei este de 50.000 euro, iar casa ipotecata valoreaza 40.000 euro, banca ar putea propune stergerea partiala a datoriei cu 15.000 euro.

Clientul ar fi motivat sa isi pastreze locuinta, astfel ca va fi tentat sa accepte oferta bancii si sa continue sa ramburseze creditul. Nu trebuie uitat ca si consumatorul suporta pierderi prin darea in plata: avansul platit initial si toate ratele achitate in ultimii ani.

Prin stergerea partiala a datoriei, banca va suporta o parte din pierderi, dar isi pastreza in continuare o sursa de venit.

Prin incurajarea negocierilor de acest tip, darea in plata se poate transforma intr-o masura care sa ajute familiile chiar sa isi pasteze locuintele.

Legea privind darea in plata a fost aprobata de catre Parlament si asteapta sa fie promugata de presedinte. Bancherii fac presiuni ca presedintele sa intoarca legea in parlament, pentru a fi modificata.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult