Darea in plata va fi scutita de impozitul pe vanzarea locuintei

Foto: bluebay/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: bluebay/ FreeDigitalPhotos.net

Ministerul de Finante a publicat un proiect de lege care va elimina impozitul pe vanzarea locuintei atunci cand un imobil este instrainat prin darea in plata. Datornicii beneficiaza numai o data de scutire.

Codul Fiscal actual obliga persoanele care apeleaza la darea in plata sa achite catre stat un impozit pentru veniturile obtinute din vanzarea locuintei. Baza de calcul este egala cu valoarea datoriei fata de banca, la momentul predarii imobilului ipotecat.

In urma presiunilor publice, Ministerul de Finante a decis sa introduca o scutire de la plata impozitului.

“Masura are in vedere protejarea persoanelor fizice care au recurs la darea in plata drept consecinta a faptului ca acestea sunt in dificultate”, se arata in nota de fundamentare a legii.

Scutirea este valabila o singura data

Scutirea urmeaza sa se aplice doar la prima darea in plata a unui contribuabil, indiferent de numarul imobilelor cu care s-a garantat creditul.

In cazul in care un credit este garantat cu mai multe locuinte, legea privind darea in plata obliga datornicul sa predea bancii toate locuintele ipotecate. Astfel toate locuintele predate vor fi scutite de impozit.

Cei care apeleaza a doua oara la darea in plata, vor plati integral impozitele datorate.

Finantele au conceput si o procedura pentru a monitoriza ca in timp, un contribuabil beneficiaza o singura data de scutire. In acest sens, Uniunea Nationala a Notarilor Publici va gestiona un registru de evidenta pentru darea in plata, unde se vor inscrie toate persoanele care au apelat la aceasta procedura.

Atunci cand clientul va merge la notar sa notifice banca, el va trebui sa depuna un certificat care sa ateste ca nu a beneficiat pana acum de darea in plata. Certificatul poate fi obtinut de la Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale.

Dupa ce notarul va autentifica actul de dare in plata, acesta va trebui sa adauge in aceeasi zi, datornicul in registru.

Cine beneficiaza de scutire?

Beneficiaza de aceasta scutire atat imprumutatul, cat si codebitorii si girantii ipotecari, care transfera catre creditor dreptul de proprietate al imobilului ipotecat.

Scutirea de impozit se va aplica pentru toate situatiile in care se poate cere darea in plata.

Persoanele care au fost executate silit pentru un credit imobiliar pot cere in instanta darea in plata, pentru a stinge datoria reziduala fata de banca.

Scutirea de impozit se va aplica si in acest cazuri, astfel ca aceste persoane au un motiv suplimentar pentru a initia procedura de dare in plata. In caz contrar, ei vor datora impozite si fiscul le va trimite somatie pentru recuperarea sumelor respective.

Proiectul prevede ca scutirea de impozit se va aplica si persoanelor care au apelat deja la darea in plata si au achitat impozitul catre stat. Acestea vor putea sa isi recupereze sumele achitate, depunand o cerere la administratia financiara unde sunt arondati.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult