Cum vor fi impozitate pensiile private facultative?

Foto: Pong/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Pong/ FreeDigitalPhotos.net

Pensiile private facultative urmeaza sa fie impozitate, conform regimului fiscal actual, desi contributiile nu sunt deductibile decat partial.

Modelul de impozitare aplicabil pensiilor private din Romania presupune impozitarea finala a veniturilor platite din pensiile private, informeaza Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Modalitatea de taxare este urmatoarea:

  • contributiile la fondurile de pensii facultative sunt exceptate de la impozitare doar partial (in limita plafonului de 400 euro pe an);
  •  veniturile obtinute din investitiile fondurilor de pensii sunt exceptate integral de la impozitare;
  • veniturile din pensii private urmeaza sa fie impozitate.

 

Conform actualului Cod Fiscal, veniturile din pensiile private vor fi impozitate cumulat cu cele din pensia de stat. Astfel, daca suma totala (pensia de stat, pensia privata obligatorie si pensia privata facultativa) va fi mai mare de 1.000 lei, se va aplica un impozit pe venit de 16%. In plus, se vor retine si contributiile sociale de sanatate (pentru sumele ce depasesc pragul de 740 lei).

Prin urmare, comparativ cu Pilonul II (pensia privata obligatorie), regimul fiscal pentru pensia facultativa este mai putin avantajos. In Pilonul II, toate contributiile sunt exceptate de la impozitare.

In cazul in care salariatii contribuie in nume propriu cu sume mai mari de 400 euro pe an la fondul de pensie facultativa, atunci sumele respective vor fi impozitate de doua ori:

  • o data in momentul in care au fost incasate sub forma de drepturi salariale;
  • a doua oara in momentul in care vor fi incasate sub forma unor pensii private facultative.

 

Persoanele care obtin venituri din activitati independente nu beneficiaza de nicio deducere fiscala, astfel ca risca sa suporte o dubla impozitare atunci cand contribuie la fondurile de pensii facultative.

In timp, regimul fiscal s-ar putea insa modifica pentru a elimina aceasta dubla impunere, cel putin in cazul salariatilor.

Initial, de exemplu, deducerea fiscala era de numai 200 euro pe an, fiind doar partial deductibila (se aplica doar la impozitul pe venit, nu si la contributiile sociale).

Ulterior, sumele au devenit complet deductibile, iar pragul a crescut pana la 400 euro pe an. Probabil, tendinta fireasca va fi ca valoarea deducerii sa fie majorata in timp, astfel incat o parte tot mai mare din contributiile pentru pensia facultativa sa fie exceptata de la impozitare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult