Cum transfer bani la o alta banca?

Cel mai ieftin si facil mod de a transfera bani de la o banca la alta este printr-un ordin de plata. Operatiunea este recomanda, in special, pentru transferurile in lei.

Pentru a efectua un ordin de plata, ai la dispozitie mai multe variante:

  • mergi la o agentie a bancii unde ai banii depusi si completezi un formular pentru ordine de plata. In acest sens, ai nevoie sa stii codul IBAN atat al contului din care se face plata, cat si al contului in care se vor vira banii.

Codurile IBAN sunt inscrise pe extrasele de cont, care se pot obtine de regula gratuit de la ghiseele bancilor.

  • aceeasi operatiune se poate face si prin internet banking sau call-center, costurile transferurilor fiind de obicei mai scazute in aceste cazuri. Daca nu ai de gand sa faci transferuri bancare regulat, este mai comod sa alegi prima varianta.

 

Un transfer efectuat prin ordine de plata se efectueaza in maxim 1 zi lucratoare, iar costul nu trece in cele mai multe cazuri de 10 lei. Daca initiezi operatiunea in prima parte a zilei, banii pot ajunge la destinatie chiar si in aceeasi zi.

Alternativa este sa retragi banii in numerar de la ghiseu sau de la ATM (daca ai un card atasat contului) si sa-i depui apoi la cealalta banca. In acest caz, comisionul de retragere este de 0,2-0,5% din suma retrasa, astfel ca pentru sume mari, costurile devin destul de importante. In plus, este posibil sa nu poti retrage sume prea mari in numerar, din cauza restrictiilor de securitate impuse de banci atat la ATM cat si la ghiseu.

Utilizarea numerarului este recomandata doar atunci cand transferi sume in valuta. In aceste cazuri, ordinele de plata au costuri exorbitante (minim 20-30 euro pe transfer), astfel ca este bine sa le eviti, mai ales daca suma transferata nu este prea mare. Pentru 1.000 euro, comisionul de retragere numerar este de numai 5 euro (0,5%), astfel ca economisesti bani evitand ordinul de plata.

Trebuie sa ai grija insa ca sa notifici agentia cu cateva zile inainte ca urmeaza sa retragi numerar. Multe banci au impus reguli stricte cu privire la numerarul stocat in unitati, pentru a-si reduce pierderile in cazul in care unitatea este jefuita de infractori.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult