Cum solicit reducerea perioadei dupa o rambursarea anticipata partiala?

Durata de rambursare a creditului se poate reduce dupa efectuarea unei plati anticipate. Banca poate refuza solicitarea clientului, doar daca in contract este prevazuta clar o alta metoda.

Dupa efectuarea unei plati anticipate, graficul de rambursare se poate reface in 2 moduri: fie se reduce perioada de rambursare, fie se diminueaza rata lunara.

Prima varianta este mult mai eficienta pentru consumator, deoarece permite economisirea unor costuri mult mai mari. Poti verifica acest lucru, cu ajutorul calculatorului de rambursare anticipata, oferit de Expertul Banilor.

Bancile cunosc acest aspect, astfel ca pot incerca uneori sa convinga clientii sa aleaga ca perioada de rambursare sa ramana neschimbata.

Cum trebuie procedat?

Trebuie verificat mai intai care sunt conditiile contractuale. In acest sens, citeste atent clauzele din contract care se refera la rambursarea anticipata. Daca se mentioneaza, in mod clar, ca dupa o rambursare anticipata partiala, graficul de rambursare se reface prin reducerea ratei lunare si mentinerea aceleiasi perioadei de rambursare, atunci banca are castig de cauza.

Cum nu exista o prevedere legala contrara, trebuie aplicate conditiile contractuale.

Singura solutie in aceste situatii este sa continui sa rambursezi anticipat din credit. Soldul creditului va scadea treptat pana cand se va ajunge la rambursarea integrala a creditului. Astfel ca in final ajungi la acelasi rezultat: scapi de credit inainte de termen si economisesti din costuri.

Banca refuza cererea nejustificat

Pot exista situatii cand contractul de credit nu are prevederi clare in privinta modului in care trebuie ajustat graficul de rambursare dupa plati anticipate.

In acest caz, se vor aplica prevederile Codului civil. La art. 1269, se precizeaza ca “daca dupa aplicarea regulilor de interpretare, contractul ramane neclar, acesta se interpreteaza in favoarea celui care se obliga”. In plus, “stipulatiile inscrise in contractele de adeziune se interpreteaza impotriva celui care le-a propus”.

Contractele de credit sunt contracte de adeziune. Astfel, daca modul de refacere al graficului nu este stabilit clar in contract,  banca nu are motiv legal pentru a refuza cererea de reducere a perioadei de rambursare.

In acest scop, trebuie depusa o cerere la unitatea bancii, in care sa soliciti refacerea graficului de rambursare prin reducerea perioadei. Cererea trebuie depusa in 2 exemplare. Opreste un exemplar cu stampila de primire.

Daca cererea nu este solutionata favorabil, vei putea atasa o copie dupa exemplarul oprit, pentru a face o reclamatie la Protectia consumatorilor. Nu garantam ca vei castiga, insa nu pierzi nimic daca incerci sa-ti castigi drepturile! Daca ai primit un raspuns, scrie-ne mai jos cum s-a rezolvat.

Model de cerere

Subsemnatul ………………., cu domiciliul in ……………….., legitimat prin CI  seria …, nr.  …………, emisa de ……………, la data de ……….., am incheiat cu [denumirea bancii] contractul de credit nr. ………, din data de …………..

Prin prezenta solicit:
–    rambursarea anticipata partiala a sumei de ……………..;
–    refacerea graficului de rambursare prin mentinerea aceluiasi nivel al ratei lunare si reducerea corespunzatoare a perioadei de rambursare.

Precizez ca in contractul de credit mentionat nu este prevazuta expres modalitatea de refacere a graficului de rambursare in stuatia rambursarii anticipate partiale. In baza art. 1269 din Codul civil, solicit ca graficul de rambursare sa fie refacut conform solicitarii de mai sus.

Va rog sa ma informati cu privire la decizia adoptata si temeiul legal al acesteia.

Data
Semnatura

 

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult