Cum sa pastrezi reducerea la RCA cand iti cumperi o alta masina?

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Persoanele care nu au produs accidente isi pot transfera discountul de care beneficiaza la asigurarea RCA pe o noua masina, daca au vandut masina veche.

Sistemul de bonus-malus permite oricarui sofer sa beneficieze de discount-uri la asigurarea RCA, daca nu produce accidente.

Aceste reduceri sunt garantate prin lege, iar asiguratorii sunt obligati sa le aplice.

Atunci cand un proprietar isi vinde masina si cumpara alta in schimb, sistemul nu se mai aplica automat. ASF atentioneaza insa consumatorii ca si in acest caz, se poate aplica reducerea.

Procedura este mai birocratica, in sensul ca proprietarul trebuie sa prezinte documente justificative, din care se reiasa ca data instrainarii este anterioara datei de achizitie a noului autoturism. In acest caz, asiguratorul va trece bonusul de pe vechiul vehicul pe cel nou.

Acest lucru poate conduce la economii importante de costuri. De exemplu, o persoana care timp de 5 ani nu produs niciun accident, beneficiaza de o reducere de 38%. Daca tariful standard este de 500 lei, economisesti aproape 200 lei in acest mod.

Recuperarea banilor dupa vanzarea masinii

Atunci cand o persoana isi vinde masina sau o radiaza, aceasta isi poate recupera banii pentru perioada neutilizata din RCA.

Trebuie facuta o cerere in acest sens catre asigurator sau brokerul de asigurari. Suplimentar trebuie depus originalul politiei RCA si certificatul de radiere, respectiv actele care dovedesc vanzarea vehiculului.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult