Cum recuperam banii de la agentia de turism, in caz de faliment?

vacanta concediuASF a emis o avertizare prin care atentioneaza consumatorii cu privire la modul in care pot obtine despagubiri pentru serviciile turistice achizitionate, daca agentia de turism intra in faliment.

Legislatia actuala obliga agentiile de turism sa incheie o asigurare de grup, care sa permita rambursarea sumelor achitate de turisti in cazul in care agentia intra in starea de insolvabilitate sau in faliment.

In plus, agentiile sunt obligate sa prevada in contractele incheiate cu consumatorii faptul ca au incheiat aceasta asigurare, precum si termenele si conditiile in care se poate obtine o despagubire.

Agentiile care nu incheie aceasta asigurare isi pierd licenta de turism. Din acest motiv, ASF recomanda consumatorilor sa verifice daca societatea are o astfel de asigurare.

In cazul in care se produce falimentul agentiei, ASF indeamna consumatorii sa parcurga urmatorii pasi:

  • Faceti o cerere catre agentia de turism prin care solicitati rambursarea sumelor achitate, impreuna cu copii dupa documentele justificative. Cererea trebuie trimisa cu confirmare de primire, in termen de 15 zile de la data inchierii derularii pachetului de servicii turistice sau de la data repatrierii;
  • Notificati asiguratorul prin scrisoare cu confirmare de primire, in termen de 5 zile de la data confirmarii cererii transmise agentiei, cu privire la rambursarea sumelor achitate si/sau a cheltuielilor de repatriere
  • Daca in termen de 10 zile nu ati primit banii de la agentie, faceti o cerere de despagubire catre asigurator, la care atasati documente justificative (contractul de servicii turistice, confirmarile de primire, documentele de plata, documentele de transport si cazare).

 

Despagubirea nu poate fi mai mare decat sumele achitate de consumator pentru serviciile turistice si trebuie platita in termen de 30 zile de la data cererii.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult