Cum este mai avantajos sa rambursez creditul?

Foto: hywards/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: hywards/ FreeDigitalPhotos.net

Graficul de rambursare al creditului depinde de modul in care alegem sa ne imprumutam. Expertul Banilor iti arata cum poti rambursa creditul intr-un mod cat mai avantajos pentru tine.

Perioada de rambursare influenteaza puternic suma totala de rambursat la creditele pe termen lung. In aceasta categorie intra creditele ipotecare si creditele Prima Casa.

Atunci cand alegem perioada cea mai lunga, rata lunara devine mai mica, iar efortul financiar pe care trebuie sa-l facem luna de luna este redus.

Pe de alta parte, daca alegem o perioada mai scurta, rata lunara va fi mai mare, dar scade costul total al creditului si economisim sume importante de bani.

Mai jos iti prezentam cateva exemple, pentru un credit de 150.000 lei, cu o rata a dobanzii de 5% pe an:

Perioada (ani) Rata lunara Suma totala de rambursat
10 1.591 190.918
15 1.186 213.514
20 990 237.584
25 877 263.066
30 805 289.884

Asa cum se observa, daca reduci perioada de rambursare de la 30 de ani la 10 ani, economisesti aproape 100.000 lei. Dar, trebuie sa platesti o rata de 2 ori mai mare.

Poti face aceste simulari la creditul tau pentru diverse perioade de rambursare cu ajutorul calculatorului Rata lunara.

Cum aleg perioada potrivita?

Cel mai importnat aspect pe care trebuie sa-l ai in vedere este sa poti rambursa creditul in conditii normale. Prin urmare, alege un nivel al ratei care sa iti permita sa-ti continui stilul de viata.

Cel mai simplu mod pentru a testa acest lucru este cu ajutorul Planului Financiar. Introduce mai intai veniturile si cheltuielile obisnuite si vezi cu ce sume mai ramai.

Apoi introduce detaliile creditului, alege diverse perioade de rambursare si vezi cum se modifica bugetul familial. Alege apoi perioada de rambursare cea mai scurta, pe care bugetul tau o poate acomoda.

Nu uita sa lasi suficient spatiu si pentru cheltuieli neprevazute in buget, inclusiv pentru o eventuala crestere a ratei lunare.

In cazul in care pe parcursul perioadei de rambursare vei avea sume disponibile, poti utliza acesti bani ca sa rambursezi anticipat o parte din credit.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult