Cum urmarim activitatea fondului de pensie?

Consumatorii ar trebui sa analizeze cel putin o data pe an, activitatea fondului de pensie. Cel mai potrivit moment este luna mai, cand administratorii trimit scrisoarea anuala.

In fiecare an, administratorii trimit o scrisoare de informare, de unde afli care sunt contributiile virate si suma acumulata.

Nu trebuie insa sa te rezumi doar la aceasta scrisoare, deoarece nu iti ofera o imagine completa. Suplimentar, este recomandat sa verifici randamentul fondului de pensie din ultimul an si sa-l compari cu performantele celorlalte fonduri.

In acest fel, poti vedea in ce masura fondul tau a tinut pasul cu concurenta. Nu analiza insa doar performanta pe ultimul an si cauta sa ai o imagine si pe o perioada mai lunga (minim 5 ani). Daca observi ca performantele sunt inferioare pe termen lung, atunci ar trebui sa iei in calcul schimbarea fondului.

De asemenea, este important sa verifici situatia detaliata a investitiilor, pe care fondurile o publica de 2 ori pe an. Aceasta prezinta modul in care banii tai sunt investiti, in diverse instrumente financiare. Astfel, poti verifica singur daca administratorul a ales sa plaseze banii in companii in care ai incredere.

Administratorii sunt obligati sa publice pe propriul website si un raport anual pentru participanti. Acesta ar trebui sa prezinte modul in care strategia de investitii a fondului a fost pusa in practica si ce rezultate a obtinut fondul pe fiecare categorie de plasament. In acest mod, raportul te poate ajuta sa intelegi mai bine cum sunt investiti banii tai.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult