Cum comparam comisioanele?

Comisioanele reduc sumele acumulate la fondul de pensie si, implicit, ne consuma din pensia privata. De aceea, este important sa tinem cont de nivelul comisioanelor atunci cand alegem un fond de pensie.

In mod normal este extrem de dificil pentru un consumator sa compare comisioanele fondurilor de pensii. Fondurile percep un comision din contributie, iar lunar, retin si un comision de administrare din soldul acumulat.

ExpertulBanilor.ro te ajuta sa compari ambele comisioane cu ajutorul a 2 indicatori sintetici:

  • rata costurilor – iti arata cu cat se reduce suma acumulata la fond, pe toata perioada de contributie, din cauza comisioanelor. De exemplu, o rata a costurilor de 20%, inseamna ca suma acumulata este cu 20% mai mica decat in situatia in care fondul nu ar percepe niciun comision. Astfel, cu cat fondul are o rata a costurilor mai mica, cu atat vei acumula mai multi bani in cont si vei avea o pensie mai mare;
  • reducerea de randament – iti arata care este efectul comisioanelor asupra randamentului. De exemplu, daca acest indicator este de 2% pe an inseamna ca fondul trebuie sa obtina un castig din investitii de 2% pe an, doar pentru a-si acoperi costurile. Consumatorii vor obtine profit, doar daca randamentul anual depaseste acest indicator.

 

ExpertulBanilor.ro calculeaza acesti indicatori pentru fiecare fond de pensie in pagina de Comparatii Pensii Private.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult