Cand este recomandat un fond cu risc ridicat?

Riscul fondului de pensie este un aspect care nu trebuie neglijat de catre participanti. Nivelul de risc trebuie corelat cu varsta pana la pensionare.

Cu cat un fond este mai riscant, cu atat poate genera randamente mai mari. In schimb, fondurile de pensii sigure obtin castiguri mai mici.

Un fond riscant poate genera pierderi semnificative. Nu trebuie insa sa ne ferim de fondurile riscante, mai ales daca abia acum ne angajam pentru prima oara sau avem o varsta de 20-30 ani.

Dimpotriva – tinand cont ca obiectivul urmarit este un venit cat mai mare la pensie – este chiar mai periculos pentru aceste persoane sa aleaga un fond de pensie cu risc scazut. Care este pericolul? Un fond sigur va avea castiguri mici si participantul risca sa acumuleze prea putini bani pentru pensie. Astfel, siguranta unui fond cu risc scazut se va reflecta, peste 30-40 ani, la atingerea varstei de pensionare, intr-un venit mic.

Riscul scade atunci cand mai avem mult pana la pensie

In cazul in care avem mai mult de 10 ani pana la pensionare, factorul timp atenueaza riscul de a pierde bani. De obicei, pierderile se produc atunci cand apare o criza financiara, iar pretul actiunilor scade abrupt. In cazul in care trebuie sa lichidezi plasamentul intr-un astfel de moment, pierderea nu poate fi evitata.

Dupa ce trece insa criza, preturile actiunilor isi revin treptat, iar pierderile se acopera gradual. Din acest motiv, persoanele care au mult timp pana la pensionare au la dispozitie timpul necesar pentru a astepta revenirea pietelor financiare, in cazul in care se produce un astfel de risc.

Chiar si tinand cont de aceste obstacole, experienta internationala arata ca pe termen lung, fondurile cu risc ridicat genereaza randamente net superioare investitiilor sigure (titluri de stat).

Pe de alta parte, pe masura ce ne apropiem de varsta de pensionare trebuie sa schimbam treptat profilul de risc al fondului de pensie: de la fonduri cu risc ridicat la cele cu risc moderat si, in final, sa alegem un fond cu risc scazut. De regula, dupa ce ajungem la varsta de 50-55 ani, ar trebui sa alegem un fond cu risc scazut.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult