Cum a stopat Germania abuzurile la poprirea veniturilor?

bafin_germaniaBancile isi rezerva dreptul sa retina orice sume din conturile bancare ale clientilor in caz de restanta la credit. Aceste proceduri pot lasa clientii fara bani pentru acoperirea cheltuielilor de subzistenta.

Codul de Procedura Civila restrictioneaza sumele care pot fi executate silit din veniturile lunare, astfel incat sa permita debitorului sa isi acopere cheltuielile de subzistenta. Banca poate retine maxim o treime din salariul lunar. In cazul in care clientul are restante la mai multe banci, valoarea tuturor retinerilor poate ajunge la cel mult jumatate din venit.

Aceste limite se impun insa numai atunci cand clientul ajunge in faza de executare silita. Daca insa creditul este restant si nu s-au declansat procedurile de executare silita, banca poate retine toti banii din contul clientului.

Cum tot mai multe oferte conditioneaza clientii sa isi mute salariul la banca de unde obtin credit, acest lucru va pemite bancii sa retina chiar si intreg venitul lunar, pentru a acoperi restantele. Aceste practici ar trebui interzise deoarece pun clientii in imposibilitatea de a-si acoperi cheltuielile de subzistenta.

In anumite conditii, clientul poate sa ramana captiv in aceasta situatie. Daca salariul nu acopera integral restantele, atunci banca va retine luna de luna intreg salariul, iar datoria va continua sa creasca. Singurul solutie ramasa clientului este sa isi mute salariul la alta banca, in cazul in care angajatorul este de acord.

Conturi cu protectie la poprire

Aceste situatii pot fi insa evitate, prin crearea unui cadrul legal care sa protejeze clientii. O astfel de lege a fost introdusa in Germania in 2010, prin introducerea unor conturi cu protectie la proprire.

Aceste conturi functioneaza ca orice alt cont, numai ca au atasata o protectie, prin care clientul poate retrage lunar, in mod nerestrictionat, o suma minima.

In Germania, aceasta suma a fost stabilita la 1.054 euro, prag considerat suficient pentru acoperirea cheltuielilor de subzistenta.

Astfel, in cazul in care apar cereri de retineri din salariu, clientul va beneficia intotdeauna de o suma minima de bani. Poprirea se va putea face doar pentru incasarile ce depasesc pragul respectiv sau in situatia in care sumele incasate nu fost cheltuite pana la sfarsitul lunii urmatoare.

Bancile germane sunt obligate prin lege sa ofere clientilor posibilitatea de a schimba contul actual cu unul cu protectie la poprire si nu au voie sa perceapa comisioane suplimentare pentru aceste conturi.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult