Cresterea tarifelor RCA va fi investigata de ASF

Foto: phanlop88 /FreeDigitalPhotos.net
Foto: phanlop88 /FreeDigitalPhotos.net

Autoritatea de supraveghere a anuntat ca va initia controale la asiguratori pentru a verifica motivele pentru care acestia cresc tarifele la RCA.

In perioada octombrie-noiembrie 2015, societatile de asigurare au trimis notificari la ASF de modificare a tarifelor la RCA. In unele cazuri, aceste modificari au presupus majorari cuprinse intre 300% si 400% ale primelor pentru transportatorii auto.

ASF informeaza ca specialistii sai au efectuat deja o analiza si au identificat solutii pentru o mai buna functionare a pietei RCA. In acest scop, autoritatea si-a propus sa inceapa din luna decembrie, mai multe controale pentru a verifica la fata locului cauza acestor majorari de tarife.

Specialistii ASF vor face controale la asiguratori

Echipa de control va verifica acuratetea datelor folosite in fundamentarea tarifelor, masura in care criteriile de segmentare sunt justificate si va compara evolutia in timp a tarifelor cu cea a despagubirilor platite.

In paralel, ASF va organiza intalniri cu asiguratorii si transportatorii pentru a pune la punct diverse actiuni de eficientizare a pietei RCA. Printre obiective se numara elaborarea unui model de calcul al primelor pentru transportatorii auto si implementarea unor solutii moderne pentru cuantificarea riscului pentru fiecare categorie de clienti.

Reactia ASF vine la cateva zile dupa ce asociatia transportatorilor a cerut guvernului sa intervina pentru a aduce tarifele RCA la niveluri suportabile.

Piata asigurarilor auto este investigata si de Consiliul Concurentei

Merita semnalat faptul ca si Consiliul Concurentei deruleaza in prezent o investigatie pe piata asigurarilor auto. Intr-un raport publicat recent, autoritatea a aratat ca in Romania, multe autoturisme nu sunt asigurate printr-o polita RCA. Gradul de cuprindere este de 72%, tendinta fiind de scadere in ultimii ani.

Consiliul Concurentei a precizat ca majorarea tarifelor la RCA incurajeaza acest fenomen, ceea ce conduce la crearea unui cerc vicios. Tot mai multi soferi decid sa nu mai incheie o asigurare RCA din cauza majorarii tarifelor. La randul lor, asiguratorii trebuie sa achite contributii mai mari la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, asociatie non-profit care plateste compensatii catre victimele accidentelor, cauzate de un autorism fara asigurare RCA.

Pe termen scurt, Consiliul Concurentei recomanda intensificarea controalelor in trafic de catre politie, ca solutie imediata pentru cresterea gradului de cuprindere. Pe termen lung, solutia propusa consta in modificarea modalitatii de emitere a politelor RCA si interconectarea bazelor de date ale ASF cu cele ale altor autoritati publice.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult