Creditul imobiliar si creditul de nevoi personale nu trebuie obtinute de la aceeasi banca

Foto: arztsamui/ FreeDigitalPhotos.net

Consumatorii ar trebui sa evite sa solicite un credit pentru locuinta si un credit de nevoi personale de la aceeasi banca. Aceasta separatie iti poate salva locuinta, daca intampini probleme financiare.

Creditul pentru locuinta are intotdeauna prioritate la plata. In cazul in care un client are probleme financiare, va face tot posibilul sa isi plateasca ratele pentru a nu pierde locuinta.

Acest lucru devine aproape imposibil daca ai, la aceeasi banca, un credit imobiliar si unul de consum (cum ar fi un credit nevoi personale sau un card de credit).

Daca toate creditele sunt la aceeasi banca, procedura bancii te va forta sa devii restantier la toate creditele.

Conform contractelor de credit, din sumele aflate in cont se achita mai intai penalitatile si apoi, ratele la credit. Astfel, chiar daca ai suficienti bani pentru rata la creditul imobiliar, in momentul in care creditul de consum va acumula restante, banca va retine automat bani pentru stingerea penalizarilor.

Prin urmare, banii care trebuiau sa achite creditul imobiliar vor fi directionati in alt scop de catre banca, astfel ca, fara sa vrei, vei deveni restantier la toate creditele (daca nu ai bani suficienti pentru toate ratele).

Aceste situatii pot fi evitate daca alegi sa soliciti credite de consum de la alta banca decat de la cea la care ai credit imobiliar. In acest fel, vei putea decide singur pe care credit sa-l achiti, depunand bani la banca unde ai creditul imobiliar.

Chiar daca vei ramane restantier la creditul de consum, banca la care ai credit imobiliar nu te va sanctiona. Acest lucru este posibil gratie prevederilor introduse prin OUG 50/2010, care interzice bancilor sa declare un credit scadent anticipat, daca imprumutatul nu si-a indeplinit obligatiile asumate fata de alti creditori.

Procedand in acest mod ai sanse mai mari sa iti pastrezi locuinta, in cazul in care te vei confrunta cu dificultati financiare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult