Credite rapide: Prelungirea contractului este foarte costisitoare

Creditele rapide au in general costuri foarte mari, insa acestea pot deveni impovaratoare pentru consumator daca alege prelungirea repetata a creditului la scadenta.

Foto:  bplanet/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: bplanet/ FreeDigitalPhotos.net

Creditele rapide se acorda, de regula, pe perioade foarte scurte – de pana la 30-45 zile – avand rolul sa acopere urgentele pana la incasarea salariului.

Este foarte important pentru consumatori sa aleaga cu atentie perioada de rambursare, pentru a fi siguri ca pot rambursa imprumutul la scadenta.

Aceste imprumuturi se restituie printr-o singura plata, cand se ramburseaza atat suma imprumutata, cat si costul creditului.

Ce se intampla cand prelungim creditul?

Daca in ziua scadentei nu poti plati rata, atunci finantatorii iti ofera posibilitatea sa prelungesti creditul. Costurile suportate cresc insa fabulos.

De exemplu, Zaplo.ro iti ofera un credit de 1.000 lei pe 30 zile, cu un cost de 284 lei. DAE ajunge la aproape 2.000%. Ulterior, imprumutul se poate prelungi pentru inca 30 zile.

Conform informatiilor publicate pe Zaplo.ro, imprumutatul poate modifica data rambursarii, cu perioade succesive de 30 zile, in scopul extinderii termenului de utilizare a creditului, in limita unei perioade maxime cumulate de 365 zile. Inainte de fiecare prelungire, clientul trebuie sa achite dobanda datorata pentru luna anterioara.

Daca un credit de 1.000 lei este prelungit de 12 ori, atunci costul total al creditului ajunge 3.455 lei, conform calculelor efectuate de Expertul Banilor.

Creditele au fost concepute pentru perioade foarte scurte

Creditele rapide nu creeaza probleme atat timp cat durata imprumutului este una scurta. Costurile mari percepute de finantatori sunt atenuate in acest caz de perioada scurta de rambursare.

Atunci cand durata este extinsa prin prelungiri repetate, costurile vor fi resimtite din plin de catre consumatori.

Este ca si cum te-ai caza la un hotel cu intentia sa stai doar 7 zile si ajungi in final sa stai un an. Intr-o situatie comparabila – din punct de vedere financiar – te afli atunci prelungesti in mod repetat un credit rapid.

In cazul in care ai nevoie de o perioada de rambursare mai lunga, alege din start un credit de nevoi personale, deoarece vei face economii importante.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult