Credite in euro: Euribor a ajuns la 0%

Foto: Mister GC/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Mister GC/ FreeDigitalPhotos.net

Clientii cu credite in euro platesc rate tot mai mici, ca urmare a scaderii indicelui de referinta. Euribor 3M a stabilit noi minime istorice, coborand pana la 0%.

Evolutiile de pe pietele financiare favorizeaza clientii cu credite in euro, cu dobanzi variabile. Acestea sunt ajustateĀ  – de regula, trimestrial ā€“ in functie de parcursul indicelui de referinta (Euribor).

De la inceputul lui 2015, trendul a fost unul de scadere. Decizia Bancii Centrale Europene de a stimula economia zonei euro prin masuri expansioniste a fortat reducerea dobanzilor interbancare pana la 0%.

Euribor a devenit negativ

Indicele Eurobor 3M ā€“ folosit la actualizarea dobanzilor practicate la creditele Prima Casa ā€“ a devenit pentru o scurta perioada chiar negativ. Valoarea sa a coborat temporar pana la -0,002%.

La inceput de an, Euribor 3M era de 0,07%, iar acum a ajuns la 0%. Prin urmare, clientii cu credite in euro vor avea dobanda egala cu marja de dobanda, la urmatoarea data cand dobanda se va actualiza.

Beneficiile sunt resimtite in special de clientii cu credite imobiliare, unde orice reducere de dobanda are un efect vizibil asupra ratei lunare.

Dobanzile raman scazute in 2015

Analistii de la Erste Research estimeaza ca dobanzile Euribor au scazut ceva mai mult decat ar fi trebuit si estimeaza un usor recul. Conform calculelor acestora, Euribor 3M ar urma sa revina spre 0,05%, unde este prognozat sa ramana cel putin 1 an.

Prin urmare, clientii cu credite in euro vor continua sa se bucure de dobanzi scazute la credite pentru anul in curs.

Pe de alta parte, si evolutiile de pe piata valutara sunt favorabile clientilor. Cursul euro s-a stabilizat in intervalul 4,40-4,45 lei, dupa ce in luna ianuarie 2015, euro trecuse pragul de 4,50 lei.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult