Credite cu garantii de stat pentru achizitia de masini noi

dacia-loganGuvernul vrea sa introduca un nou program de credite cu garantii de stat, prin care sa incurajeze tinerii sa isi cumpere prima masina noua.

Conform proiectului initiat de Ministerul Economiei, programul Prima Masina va fi dedicat persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18-35 ani. In viziunea ministerului, aceste persoane intampina dificultati in obtinerea unui credit auto.

La fel ca in programul Prima Casa, statul va garanta 50% din valoarea creditului, care nu va putea depasi pragul de 62.000 lei (50.000 lei plus TVA).

Obtinerea creditului va fi conditionata de incheierea unei asigurari Casco pentru autoturismul achizitionat. Prima de asigurare din primul an poate fi inclusa in valoarea creditului.

Bancile care vor sa se inscrie in program, trebuie sa acorde credite la o marja de dobanda de maxim 3% peste Robor la 3 luni (cu 0,5% mai mult decat in programul Prima casa). Prin urmare, programul va asigura tinerilor acces la credite ieftine.

Si perioada de rambursare va fi mai mare decat la un credit auto standard. Guvernul vrea ca imprumutul sa fie rambursat pe o perioada de maxim 7 ani, fata de 5 ani cat impun normele BNR la creditele de consum.

Avansul minim solicitat de banci va fi cuprins intre 5% si 10%. Programul permite achizitia de masini noi atat din import, cat si de la producatorii locali.

Guvernul crede ca acest program va impulsiona vanzarile pe piata auto, prin achizitia a 20.000 de masini pe an. Acesta este al doilea program de stat pentru sustinerea achizitiei de masini noi, alaturi de programul Rabla.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult