Care sunt costurile?

Costurile creditelor Noua Casa sunt limitate prin lege, ceea ce a facut ca aproape toate bancile sa stabileasca dobanzile la limita plafonului maxim acceptat prin lege. Mai sunt si mici exceptii astfel ca merita sa cercetezi putin piata, inainte de a semna un contract.

In prezent, se pot obtine doar credite in lei prin acest program. Rata dobanzii la credit este variabila, iar marja de dobanda este limitata la maxim 2 puncte procentuale peste indicele IRCC (Indice de Referinta pentru Creditele Consumatorilor).

Marja include si nivelul comisioanelor percepute de banci, astfel ca daca vezi o oferta cu marja mult prea mica, este foarte posibil sa existe comisioane lunare.

Pe langa dobanzile si comisioanele bancii, clientul este obligat sa plateasca si:
–    comisionul anual de garantare (0,4%/ pe an la sold). Baza de calcul a acestuia este diferita, in functie de pretul locuintei. Pentru locuintele de pana in 70.000 euro, comisionul se aplica la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplica la 60% din soldul creditului.
–    prima de asigurare a imobilului.

Pentru a compara corect costul creditelor, DAE este cel mai bun criteriu, deoarece tine cont atat de dobanda, cat si de comisioane.

La acordarea creditului, cele mai multe banci au eliminat comisionul de acordare, iar unele suporta chiar si costul evaluarii imobilului.

Ca si costuri suplimentare, mai apar:
–    taxele notariale pentru cumpararea locuintei;
–    depozitul colateral pentru obtinerea creditului (acesta se recupereaza dupa rambursarea creditului).

Ulterior, nu exista comision de rambursare anticipata, astfel ca imprumutul se poate plati mai repede, fara penalizari.

Ofertele bancilor pot fi comparate in sectiunea de Comparatii credite Noua Casa.

CITESTE MAI DEPARTE

Cum pot schimba locuinta?

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult