Creditul pentru cadouri de Craciun ar trebui evitat

Economistii ING recomanda clientilor sa evite obtinerea unui credit cu scopul de a cumpara cadouri de Craciun. Cei care se ocupa de marketing-ul bancii nu ezita sa indemne clientii sa ia un credit cat mai mare.

cadouri
Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

Multe banci s-au aventurat in ultima perioada in zona educatiei financiare, dorind sa promoveze o imagine de bancher care ajuta clientii sa evite problemele financiare.

Nu de putine ori, campaniile de marketing ale bancilor s-au batut cap cu cap cu aceste initiative.

ING este un astfel de exemplu. Banca a realizat recent un sondaj international, prin care analizeaza comportamentul consumatorilor cu ocazia Craciunului.

Una din concluziile principale ale studiului este ca obtinerea unui credit pentru a cumpara cadouri de Craciun nu este o idee buna.

In fiecare an, consumatorii sunt bombardati cu diverse oferte comerciale care ii indeamna sa cheltuiasca bani pentru cei dragi. Cadourile costa bani si indiferent de marimea contului bancar suntem tentati sa facem cheltuieli, mai ales daca toti din jurul nostru procedeaza la fel.

Romanii cad mai des in capcana datoriei

Aproximativ 10% dintre europeneni merg pana la obtinerea unui imprumut pentru a plati cadourile. In timp ce unii folosesc cardurile de credit si returneaza rapid imprumutul, altii se chinuie apoi sa ramburseze cu lunile creditul obtinut.

Din pacate, Romania este topul tarilor incluse in sondaj, 19% dintre persoanele chestionate afirmand ca au obtinut in anul anterior credit de Craciun. Solutia prudenta este sa pui deoparte bani din timp pentru cadourile de Craciun.

survey-credit-de-craciun

Reclamele ING speculeaza slabiciunile consumatorilor

Daca economistii ING ne indeamna sa fim prudenti, cei care se ocupa de marketingul bancii ne incurajeaza sa luam credite.

Pe pagina principala de web a bancii, apare mesajul “Faci plinul de cadouri aici, pe repede’nainte”. Acelasi mesaj ruleaza si pe TV, spot-ul bancii prezentand un personaj care solicita un credit cat mai mare, pentru a cumpara cadouri pentru toata familia.

Revenind la sondajul ING, recomandarea finala este urmatoarea: “Nu este nevoie sa cheltuiesti mult. Daca ai impresia ca in prezent, Craciunul este prea mult axat pe cheltuirea banilor, sunt sanse mari sa nu fii singurul care crezi acest lucru“.

ing-campanie-craciun-2

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult