Conversie credit: Parlamentarii cer costuri zero

parlament_sedintaUn grup de 131 parlamentari a initiat un proiect de lege prin care sa se faciliteze conversia creditelor in valuta intr-o alta moneda, fara costuri suplimentare. Guvernul si BNR sustin proiectul, dar cu unele amendamente.

Proiectul de lege vizeaza modificarea legii privind creditul pentru consumatorii, pentru a include un nou drept pentru clientii cu credite in valuta: posibilitatea de a cere conversia creditului intr-o alta moneda, fara sa plateasca niciun cost suplimentar.

Cursul de schimb folosit pentru conversie ar fi cel valabil in ziua conversiei.

Guvernul si Banca Nationala sustin introducerea unei astfel de proceduri, insa cu unele amendamente. Principala cerinta este ca proiectul sa clarifice modul in care se va stabili costul creditului dupa conversie. Exprimarea actuala ar permite sa se inteleaga ca dobanda creditului trebuie sa ramana aceeasi si dupa conversie. Un credit in euro cu dobanda de 4% ar putea fi convertit intr-unul cu dobanda de 4% in lei.

BNR propune ca dobanda creditului dupa conversie sa tina cont de costurile practicate de banci in oferta curenta pentru creditele similare in lei. In schimb, operatiunea de conversie va fi scutita de comisioane.

De asemenea, BNR sustine ca legea sa prevada doar posibilitatea de a face conversia in moneda nationala sau in moneda in care clientul isi incaseaza venitul principal. In acest fel, se evita ca un client sa ajunga inca o data in aceeasi situatie, de a suporta efectele riscului valutar.

Avantaje si dezavantaje pentru consumatori

Principalul avantaj pentru clienti este ca ar putea cere conversia creditului fara costuri suplimentare, dar mai ales fara garantii suplimentare. Din cauza scaderii valorii imobilelor, multi clienti nu se mai califica pentru un imprumut de acest tip in prezent. Astfel, s-ar elimina un obstacol important pentru consumatori.

In rest, legea nu va aduce alte beneficii. Dezvantajul principal este ca prin conversie, pierderea cauzata de deprecierea francului sau a euro fata de leu va deveni permanenta. Acest lucru este un dezvantaj major, in special, la conversia creditelor in franci.

Un alt dezavantaj este ca imprumuturile in lei au dobanzi mai mari decat cele in euro sau franci (daca se va face conversia tinand cont de oferta curenta a bancii). Astfel, rata lunara nu va scadea, ci dimpotriva ar putea creste.

Desi conversia scapa clientii de riscul valutar, ii va expune unui risc la fel de sever: riscul de dobanda, asociat cu creditele in lei. Dobanzile in lei fluctueaza foarte mult pe termen scurt, ceea ce ar putea face ca rata lunara sa creasca semnificativ de la o luna la alta.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult