Consumatorii nu vor mai putea fi pacaliti cu recomandari de investitii

Foto: Stoonn/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stoonn/ FreeDigitalPhotos.net

Societatile care ofera recomandari de investitii vor fi obligate sa-si informeze clientii daca primesc bani pentru a face acele recomandari sau ofera aceste servicii in mod independent.

Bancile si societatile de investitii prezinta in mod regulat consumatorilor diverse recomandari de investitii, cum ar fi actiuni listate la bursa, depozite structurate sau alte produse financiare complexe.

Ceea ce nu stiu multi dintre clienti este ca in anumite cazuri, consilierii sunt platiti sa faca aceste recomandari.

Pe viitor, astfel de practici nu vor mai putea fi ascunse, deoarece UE a adoptat o noua directiva privind pietele intrumentelor financiare (MiFID II), care impune reguli foarte stricte in aceasta zona.

Ce este o recomandare independenta?

In cazul in care consilierul primeste bani de o terta parte pentru a face o anumita recomandare de investitii, clientul va trebui sa fie informat din start cu privire la acest lucru. Directiva obliga societatile de investitii sa spuna consumatorilor daca ofera sau nu consiliere independenta.

Societatile care ofera recomandari independente nu vor avea dreptul sa primeasca nicio suma de bani de la vreo terta parte. Acestea vor avea dreptul sa incaseze bani doar de la persoana careia ii ofera recomandari de investitii.

Astfel, consumatorii vor avea siguranta ca atunci cand beneficiaza de consiliere financiara, recomandarile primite au in vedere propriul interes financiar si nu primesc recomandari, in functie de comisioanele de vanzare incasate de societatea de investitii.

Cat de fundamentata este recomandarea?

O alta obligatie impusa prin directiva este ca societatile de investitii sa precizeze cat de fundamentata este recomandarea facuta.

Societatea trebuie sa informeze clientul daca solutiile oferite au fost gasite in urma unei analize extinse a pietei ori s-au avut in vedere un numar restrans de oferte, atunci cand s-a selectat o recomandare.

In cazul recomandarilor independente, este obligatoriu sa se faca o analiza extinsa a pietei, atunci cand se propun clientilor investitii financiare.

Noua directiva este obligatoriu de transpus de catre statele membre, pana pe 3 iulie 2016.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult