Constatarea daunelor auto se va face mai obiectiv

Asiguratorii sunt obligati sa ia masuri pentru atenuarea conflictului de interese la instrumentarea dosarelor de dauna auto, astfel incat sa elimine abuzurile la care sunt supusi pagubitii.

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Atunci cand trebuie sa ne reparam masina pe RCA, instrumentarea dosarului de dauna se face in doua etape la asigurator: mai intai, trebuie constatata dauna, apoi trebuie achitata reparatia, in baza documentelor justificative.

Cand aceeasi persoana se ocupa si de constatare si de plata despagubirii, exista riscul sa apara conflicte de interes. Compania poate face presiuni asupra angajatilor ca sa subdimensioneze valoarea reparatiilor.

Angajatul va avea tendinta sa recomanda solutii tehnice pentru reparatii, care nu sunt neaparat cele mai potrivite, cat mai ales, cele mai ieftine.

Noua legislatie privind asigurarile auto urmareste sa limiteze acest conflict de interese si obliga asiguratorii auto sa aiba doua functii separate: una pentru constatare si alte pentru lichidarea daunei.

Reguli mai stricte pentru specialistii de constatare daune

Specialistul de constatare daune va fi insarcinat doar cu evaluarea prejudiciului si cu propunerea de solutii tehnice pentru aducerea vehiculului in starea tehnica anterioara producerii accidentului.

Este interzis ca acesti specialisti sa obtina avantaje nejustificate de natura materiala, financiara sau alta natura, in legatura cu activitatea prestata.

Specialistii de daune vor trebuie sa indeplineasca un set de criterii minime profesionale pentru a-si putea desfasura activitatea si vor fi avizati individual de catre ASF. In cazul in care specialistul nu-si respecta obligatiile, el isi poate pierde avizul ASF si, implicit, locul de munca.
 
Plata daunelor va fi gestionata de catre persoanele insarcinate cu lichidarea dosarului, care nu vor mai putea influenta decizia tehnica cu privire la reparatie.

Noile reguli se aplica din 23 decembrie 2016, o data cu intrarea in vigoare a noii norme ASF privind asigurarile auto.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult