Conciliatorii financiari, susceptibili de conflict de interese

Centrele de solutionare alternativa a litigiilor au probleme de credibilitate. Persoanele desemnate sa solutioneze litigiile sunt susceptibile de conflict de interese, din cauza legaturilor stranse cu sectorul financiar.

Foto: saphatthachat/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: saphatthachat/ FreeDigitalPhotos.net

Solutionarea alternativa a litigiilor a fost conceputa ca o solutie ieftina si rapida pentru a rezolva disputele dintre institutiile financiare si consumatori.
 
In prezent, functioneaza doua entitati de acest tip: CSALB – care se ocupa problemele aparute in sectorul bancar si IFN-uri, respectiv SAL Fin – care are arondat sectorul de asigurari, pensii private si piata de capital.

Multi conciliatori sunt angajati in industrie

Ambele entitati sunt la inceput de drum si se bucura de un nivel redus de credibilitate in randul publicului. Neincrederea pleaca de la faptul ca persoanele desemnate sa solutioneze disputele sunt susceptibile de conflict de interese.

Cei mai multi dintre conciliatori au lucrat in sectorul financiar, iar unii sunt inca angajati la institutii de profil. O asociatie de service-uri auto a criticat recent SAL Fin, pe motiv ca o treime dintre conciliatorii din asigurari sunt angajati la societati de asigurare.

O situatie similara se intalneste si celalte domenii acoperite de cele doua centre de solutionare a litigiilor.

Regulamentele de functionare prevad mecanisme de control

ASF a reactionat la aceste acuzatii afirmand ca regulamentul de functionare al SAL Fin contine diverse masuri de protectie pentru a evita conflictul de interese.

Nu are voie sa fie conciliator o persoana care a pronuntat o hotarare cu privire la alt litigiu intre aceleasi parti sau a fost angajat al comerciantului in ultimii 2 ani. El, sotul sau afini pana la gradul II nu trebuie sa fi fost remunerati de una dintre parti sau sa fi fost asociati sau membri in organele de conducere.

In cazul CSALB, interdictiile sunt ceva mai aspre: se interzice ca un conciliator sa fii lucrat anterior 3 ani la comerciant si inca 3 ani pe viitor, acesta nu are voie sa lucreze pentru comerciant. Iar pe linie de rudenie, interdictiile merg pana la gradul IV.

Criteriile de selectie favorizeaza angajatii din industrie

Regulamentele de functionare al acestor centre favorizeaza inscrierea pe lista de conciliatori a angajatilor din industrie. Experienta in domeniu este un aspect obligatoriu.

Regulamentul CSALB impune ca si conditie experienta in domeniu financiar-bancar si desfasurarea unei activitati juridice sau economice de minim 10 ani.

Regulamentul SAL Fin cere o experienta de minim 4 ani in domeniile supravegheate de ASF. In aceste conditii, este greu ca persoane din afara industriei sa acceada la rolul de conciliator.

Ombudsman-ul din Marea Britanie: un punct de reper

O solutie pentru a depasi aceasta lipsa de credibilitate este adoptarea unor reguli mai flexibile pentru conciliatori.

Experienta din Marea Britanie de la Financial Ombudsman poate fi un bun reper. Aici adjudecatorul nu trebuie sa aiba neparat experienta relevanta in domeniu, fiind suficienta o buna pregatire juridica.

Argumentele sunt foarte simple: judecatorii nu au nevoie de pregatire profesionala in domeniul financiar pentru a judeca diverse cauze, care le sunt repartizate. Este nevoie doar ca acesta sa aiba capacitatea de a interpreta corect legea pentru a lua o decizie justa.

Acelasi principiu ar trebui aplicat si in cazul centrelor de solutionare a litigiilor, pentru a asigura consumatorii ca au parte de proceduri impartiale.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult