Comisioanele MasterCard au fost interzise in mod corect

mastercard-pay-passCurtea de Justitie a UE a validat decizia Comisiei Europene de interzicere a comisioanelor interbancare practicate de MasterCard, pe motiv ca sunt anticompetitive.

In decembrie 2007, Comisia Europeana a aratat ca sistemul de comisioane impus de MasterCard este anticoncurential si trebuie eliminat in termen de 6 luni.

Aceste comisioane conduc la stabilirea unui pret minim pe care bancile il solicita de la comerciantii, pentru acceptarea platilor cu carduri. Aceste costuri sunt transmise apoi catre consumatori, prin scumpirea produselor din magazine.

MasterCard a formulat insa o actiune in instanta impotriva acestei decizii, dar fara succes. Pe 24 mai 2012, tribunalul a respins cererea, dupa care MasterCard a formulat recurs la Curtea de Justiei a UE.

In septembrie 2014, Curtea s-a pronuntat si a dat inca o data dreptate Comisiei Europene. In decizia sa, curtea  a aratat ca si in absenta acestor comisioane, sistemul de plata cu cardul putea functiona, astfel ca acestea nu erau necesare din punct de vedere obiectiv.

Curtea europeana a respins argumentul potrivit caruia Tribunalul nu ar fi analizat in suficienta masura efectele concurentiale ale comisioanelor MasterCard.

Totodata, s-a aratat ca nu era necesar ca tribunalul sa verifice avantajele care decurg din comisioanele MasterCard pentru titularii de carduri, avand in vedere ca acesta nu sunt susceptible sa compenseze inconvenientele care rezulta de pe urma lor.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult