City Insurance intra in grupul asiguratorilor cu probleme grave
City Insurance a intrat in procedura de redresare financiare pe baza de plan, din cauza nivelului scazut de capitalizare. Este a patra companie de asigurari unde ASF a gasit probleme grave.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) continua procesul de curatare a pietei asigurarilor, iar de curand a venit randul societatii City Insurance. Compania a intrat in procedura de redresare financiara, pe baza unui plan.
Capitalizare sub pragul minim
Decizia a fost motivata de o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul de capitalizare al societatii.
“Printre cele mai importantre probleme identificate in situatia societatii sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de dauna, de 43% si coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurari generale, care nu respecta prevederile normelor in vigoare”, se arata in comunicatul ASF.
Compania avea probleme de lichiditate inca de la sfarsitul lui 2014, asa cum ASF a identificat intr-o evaluare efectuata la mijlocul anului trecut.
Altfel spus, compania nu are suficienti bani pentru a achita daunele. Din acest motiv, nu este de mirare ca City Insurance a fost societatea reclamata cel mai des de catre consumatori in 2015. Peste 20% din totalul reclamatiilor au fost facute legatura cu aceasta societate.
Controalele ASF au identificat intarzieri mari la plata daunelor Carte Verde, fiind inregistrate la B.A.A.R. cereri de chemare in garantie, cu consecinte directe asupra intregii piete de asigurari. In plus, compania are datorii mari la contractele de reasigurare pentru RCA, reprezentand 85% din totalul datoriilor fata de reasiguratori.
Vanzarile de asigurari au fost restrictionate
Ca masura preventiva, ASF a obligat City Insurance sa isi reduca vanzarile de asigurari RCA cu 25% fata de sumele brute incasate in anul 2015. Politele deja emise raman valabile pana la data expirarii.
In termen de 20 zile, conducerea City Insurance trebuie sa depuna la ASF un plan de redresare financiara. Acesta va cuprinde masurile concrete prin care societatea isi va asigura nivelul de capitalizare si lichiditate, impuse de legislatia actula.
Careul cu probleme
Euroins este cea de-a patra societate de asigurare, pe care ASF a luat-o in vizor. In cazul Asta Asigurari, ASF a cerut falimentul.
Carpatica a intrat ca si City Insurance in procedura de redresare financiara, iar in ianuarie 2016 s-a trecut la procedura de rezolutie (o masura prin care se limiteaza impactul asupra economiei in caz de faliment).
Euroins are la randul sau probleme, fiind in procedura de redresare financiara din octombrie 2015.
Merita semnalat ca toti cei 4 asiguratori sunt societati cu capital romanesc, care s-au axat pe vanzarea de asigurari RCA. In 2014, peste 70% dintre reclamatiile consumatorilor erau legate de aceste societati. O curatare a pietei era absolut necesara!