Cheltuieli neprevazute: Cont de economii sau linie de credit?

Intotdeauna vor aparea situatii neprevazute cand ai nevoie urgenta de banii. Pentru astfel de cazuri, Expertul Banilor recomanda sa economisesti din timp pentru a-ti crea un fond de urgenta.

Bancile incurajeaza clientii sa isi faca un card de credit sau sa isi deschida un descoperit de cont, pentru situatii neprevazute. Astfel, pot retrage banii oricand in caz de urgenta.

Problema principala cu liniile de credit este ca vei fi tentat sa le utilizezi si pentru cheltuieli care nu sunt neaparat urgente. Bancile incurajeaza frecvent clientii sa faca cumparaturi pe credit prin programe de rate fara dobanda, cashback si alte bonusuri, astfel ca este usor sa incepi sa cheltuiesti pe datorie.

Iar atunci cand cheltuielile neprevazute apar, risti sa pierzi controlul financiar.
Mai mult, chiar si atunci cand nu utilizezi creditul, sunt situatii cand doar economiile te ajuta sa depasesti anumite probleme financiare.

De exemplu, daca iti pierzi locul de munca, un card de credit nu te va ajuta sa depasesti probleme financiare, ci doar le va amana. Pentru 1-2 luni s-ar putea sa te descurci financiar, insa ulterior, te vei confrunta cu probleme si mai mari, atunci cand banca va observa ca nu mai platesti la timp ratele.

Sau, sa presupunem ca venitul tau nu este afectat, dar apare o cheltuiala urgenta, pe care nu o poti acoperi din salariul curent. Cardul de credit sau descoperitul de cont iti vor permite sa faci fata situatiei, insa in urmatoarele luni, vei fi nevoit sa renunti la o parte dintre cheltuielile obisnuite pentru a rambursa creditul.

Sumele depuse in contul de economii evita toate aceste inconveniente si in plus iti ofera un confort psihic, deoarece stii ca ai banii necesari pentru a depasi situatiile neprevazute.

De aceea, este important sa incepi sa iti faci din timp un fond de urgenta. Aceste sume ar trebui sa iti acopere cheltuielile curente pe o perioada de 3-6 luni. In general, cei cu rate la banca si cu persoane in intretinere ar trebui sa se asigure ca au fonduri suficiente pe perioade mai lungi.

 

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult