Certificatul energetic te ajuta sa ai facturi mai mici la intretinere

Persoanele care cumpara sau inchiriaza o locuinta vor putea compara performanta energetica a imobilelor, cu ajutorului claselor energetice. ExpertulBanilor.ro iti arata schimbarile introduse de certificatul energetic.

clase energetice imgDin 19 iulie 2013, certificatul energetic a devenit obligatoriu in toate tranzactiile imobiliare. Atat in cazul vanzarii cat si la inchirierea unui imobil, proprietarul are obligatia sa prezinta clientilor potentiali o copie dupa certificatul de performanta energetica (CPE).

Acest certificat prezinta urmatorii indicatori:

  • clasa energetica ( de la A la G);
  • consumul anual de energie (kWh/m2 an);
  • indicele de emisii echivalent CO2.

 

Totodata, certificatul prezinta clasa enegetica si consumul anual de energie, defalcat pe: incalzire, apa calda consum, climatizare, ventilare mecanica si iluminat artificial. In plus, certificatul va cuprinde recomandari pentru reducerea consumului de energie.

Pe scurt, cu cat cladirea are o clasa energetica mai ridicata, cu atat factura finala la energia electrica si gaze naturale va fi mai mica.

Introducerea certificatului va ajuta cumparatorii sa evite locuintele cu izolatii proaste, ce necesita un consum ridicat de energie. De asemenea, va incuraja proprietarii si investitorii imobiliari sa faca investitii pentru economisirea energiei.

Indicatorii de performanta energetica trebuie afisati in anunturile imobiliare, astfel ca din start, cumparatorii vor putea compara consumul de energie al diverselor locuinte.

Fara certificat, nu se pot face tranzactii

Obtinerea certificatului este obligatorie la vanzarea unei locuinte, cat si la inchirierea acesteia. Fara certificat, toate tranzactiile imobiliare sunt nule.

Responsabilitatea obtinerii certificatului cade in sarcina proprietarului. El va trebui sa prezinta o copie de pe certificat oricarui potential cumparator sau chirias.

Dupa incheierea unei tranzactii de vanzare-cumparare, certificatul se preda in original noului cumparator.

Certificatul este valabil 10 ani de la intocmirea acestuia. Insa, daca se fac lucrari de renovare majora ce modifica consumul de energie, trebuie reinnoit certificatul.

Cum se obtine un certificat?

Pentru a obtine un certificat de performanta energetica, proprietarii trebuie sa se adreseze unui auditor energetic, autorizat de catre Ministerul Dezvoltarii.

Lista auditorilor energetici este prezentata pe site-ul ministerului, impreuna cu datele de contact. Astfel, pentru a obtine un pret cat mai mic, este recomandat sa contactezi cat mai multe persoane din judetul unde este amplasat imobilul.

De ce a aparut acest certificat?

Introducerea certificatului de performanta energetica este un proiect european, prin care se urmareste reducerea consumului de energie in UE. Certificatul este o componenta a strategiei “20-20-20 pana in 2020”, care are ca obiectiv reducerea cu 20% a emisiilor de gaze de sera, reducerea cu 20% a consumului energetic si cresterea la 20% a ponderii energiei regenerabile.

Certificatele energetice la locuinte s-au introdus in UE din 2006, termenul limita pentru implementare de catre toate statele membre fiind 1 ianuarie 2009. La noi, implementarea directivei a fost insa amanata in mod repetat.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult