Cererile de credite Prima Casa sunt in crestere. Atentie la antecontracte!

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

Solicitarile de credite Prima Casa au crescut semnificativ in ultima perioada, astfel ce Fondul de garantare reaminteste clientilor sa isi rezerve o perioada suficient de mare in antecontractele de vanzare-cumparare.

Desi a demarat cu intarziere, programul Prima Casa se bucura de un interes crescut din partea consumatorilor in 2015, conform unui comunicat emis de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM.
 
Ritmul mediu al solicitarilor de garantare primite in ultima perioada a ajuns la 220 pe zi, fata de 120 de solicitari pe zi, cand se inregistrau in aceeasi perioada din 2014.

Termenul minim pentru achizitia locuintei: 30 zile

Avand in vedere fluxul mare de solicitari, Fondul recomanda publicului sa isi rezerve o perioada mai mare de finalizare a tranzactiei, in antecontractul de vanzare-cumparare.

In caz contrar, clientii risca sa piarda avansul dat vanzatorului, daca imprumutul nu este aprobat pana la data limita stabilita.

Termenul minim recomandat de Fond este de 30 zile. Ar fi bine insa sa fie prevazuta chiar o perioada de 2-3 luni, deoarece experienta anterioara a demonstrat ca uneori pot sa apara intarzieri destul de mari la nivelul bancilor.

Atentie la documentatie!

“Facem apel la beneficiari sa acorde o atentie sporita la intocmirea dosarelor. O verificare suplimentara a continutului dosarelor trimise spre aprobare, contribuie la evitarea reluarii procedurii de analiza in cadrul fondului, asa cum se procedeaza in cazul unei documentatii incomplete sau incorect intocmite”, se precizeaza in comunicatul Fondului.

Aproape 30% dintre solicitarile primite de Fond se intorc din acest motiv inapoi la banca, ceea ce evident conduce la aparitia unor intarzieri in obtinerea creditului. In medie, angajatii Fondului ajung sa analizeze de 3 ori un astfel de dosar.

Documentele standard care trebuie sa insoteasca solicitarea de garantare sunt:

  • extras de carte funciara, in original
  • declaratie pe proprie raspundere la notar, ca nu detine o locuinta, in original
  • solicitare de garantare, in original
  • antecontractul de vanzare-cumparare, conform cu originalul
  • certificat energetic, conform cu originalul
  • carte de identitate, conform cu originalul.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult