Centrul de litigii al ASF solutioneaza primele cazuri

Consumatorii nemultumiti de serviciile financiare au la dispozitie o noua entitate, care solutioneaza disputele dintre clienti si institutiile financiare din sectorul non-bancar: asigurari, piata de capital si pensii private.

Foto: digitalart/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: digitalart/ FreeDigitalPhotos.net

ASF a infiintat o entitate specializata – SAL Fin – care mediaza disputele dintre clienti si institutiile financiare supravegheate de ASF.

SAL-Fin acopera doar sectorul non-bancar

SAL-Fin solutioneaza doar disputele care apar intre consumatori si societatile de asigurare, administratorii de fonduri de investitii si societatile de brokeraj sau administratorii de pensii private.

Oricine are o problema cu unul dintre acesti furnizori de servicii financiare se poate adresa SAL-Fin. Aceasta functioneaza pe aceleasi principii, ca si entitatea similara care acopera sectorul bancar si al IFN-urilor (CSALB).

Procedura este gratuita pentru consumatori, oferindu-le o alternativa mai ieftina si mai rapida decat varianta unui proces in instanta.

Inainte de a face o plangere la SAL-Fin, consumatorul trebuie mai intai sa contacteze furnizorul, pentru a incerca sa solutioneze amiabil disputa. In cazul in care este nemultumit de solutia oferita de furnizorul de servicii sau nu a primit niciun raspuns, atunci se poate adresa SAL-Fin.

Modul de solutionare al disputelor

Institutia reclamata trebuie sa fie de acord insa ca litigiul sa fie solutionat de catre SAL-Fin. In cazul in care accepta, consumatorul isi poate alege un conciliator din lista de persoane aprobate, precum si metoda de solutionare:

  • solutia propusa, caz in care solutia finala trebuie acceptata de ambele parti, pentru a fi pusa in aplicare;
  • solutia impusa, caz in care solutia data este obligatoriu de pus in practica.

ASF a anuntat ca entitatea a solutionat pana acum doua cazuri in 29 de zile, respectiv 51 de zile, prin solutia impusa.

In primul caz, asiguratul a fost nemultumit de valoarea despagubirii, iar in cel de-al doilea caz, consumatorul a cerut penalitati de la compania de asigurari, din cauza modului in care dosarul de dauna a fost instrumentat. ASF nu a precizat carei parti i s-a dat castig de cauza.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult