CEC scumpeste creditele imobiliare si majoreaza avansul minim

cec bank sediuCEC Bank a decis sa majoreze costul creditelor cu garantie imobiliara si sa urce avansul minim la 30%, ca urmare a aparitiei legii privind darea in plata.

CEC Bank s-a alaturat bancilor care au reactionat la aparitia legii privind darea in plata si va introduce conditii mai restrictive, incepand cu 9 mai 2016.

Avansul minim creste la 30% din valoarea locuintei, atat la creditele in lei cat si la cele in euro. In plus, marja de dobanda se majoreaza cu 1 punct procentual la creditele in lei si cu 2 puncte procentuale la cele in euro.

Modificarile se aplica doar la imprumuturile garantate cu ipoteca, cu o valoare de pana in echivalentul a 250.000 euro. Acesta este pragul maxim admis pentru ca un credit sa beneficieze de darea in plata.

Restrictiile sunt motivate de legea darii in plata

Banca motiveaza ca a introdus aceste restrictii din cauza nivelului crescut al riscului in contextul legii darii in plata.

Prin aceste modificari, CEC Bank isi adapteaza oferta de creditare noului cadru legislativ, decizia bancii avand ca prioritate protejarea intereselor intregului protofoliu de clienti”, a precizat presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea.

O alta schimbare introdusa de CEC este ca, de acum inainte, va acorda credite in euro doar persoanelor care obtin venituri in aceasta valuta.

Reprezentantii bancii ne-au precizat ca cererile de credite depuse pana la data de 9 mai 2016 nu vor fi afectate de aceste schimbari si vor fi procesate conform conditiilor anterioare.

Multe banci stau inca in asteptare

Legea privind darea in plata urmeaza sa intre in vigoare din 13 mai 2016, ceea ce inseamna ca in saptamana urmatoare vom asista la un val de modificari similare. Cea mai mare banca – BCR – nu a anuntat momentan nicio schimbare.

Daca initial, schimbarile au vizat doar cresterea avansului minim, mai nou bancile ajusteaza in sus si costul creditelor. Aceste modificari afecteaza negativ clientii care nu se incadreaza in programul Prima Casa si sunt nevoiti sa apeleze la un credit imobiliar sau ipotecar.

Expertul Banilor te ajuta sa compari costul creditelor in functie de avans in sectiunea Credite Imobiliare. Calculatorul tine cont de pretul locuintei si de valoarea creditului dorit si afiseaza doar ofertele care se incadreaza in conditiile introduse de utilizator.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult