Cea mai grava greseala la achizitia unei asigurari de sanatate

Consumatorii risca sa piarda toate beneficiile oferite de asigurarea privata de sanatate in cazul in care furnizeaza informatii eronate despre starea de sanatate in momentul cumpararii unei polite. Consecintele sunt drastice si vin in momentul cel mai nepotrivit.

Foto: Mister GC/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Mister GC/ FreeDigitalPhotos.net

Atunci cand cumparam o asigurare privata de sanatate, trebuie sa completam un chestionar, unde trebuie prezentate diverse informatii cu privire la starea curenta de sanatate si bolile suferite in trecut.

Acest chestionar nu trebuie privit cu superficialitate. Dimpotriva, trebuie tratat cu maxima responsabilitate.

Cea mai grava greseala pe care consumatorul o poate face este sa ascunda informatii despre starea de sanatate sau sa prezinte informatii incorecte.

Informatiile eronate pot duce la anularea asigurarii

Consecintele legale pot fi dezastruoase pentru consumator. In cazul in care solicita despagubiri de la asigurator, acesta este obligat sa efectueze investigatii pentru a determina daca riscul asigurat s-a produs si ce suma trebuie achitata.

Asiguratorul poate face cercetari pentru a verifica daca obligatiile pre-contractuale ale clientului au fost respectate. Daca suspiciunile sunt confirmate, atunci asiguratorul poate impune sanctiuni, ce pot merge pana la anularea politei de asigurare.

Astfel, in momentul in care consumatorul are nevoie mai mult ca oricand de asigurare, aceasta se dovedeste inutila.

In cazul in care riscul de sanatate omis este unul foarte ridicat, consumatorul se va gasi in situatia de a achizitiona in acel moment si mai greu o asigurare, deoarece starea sa de sanatate s-a deteriorat intre timp.

Cum trebuie completat chestionarul?

Cel mai bun sfat pentru consumatorii care achizitioneaza o asigurare de sanatate este sa evite tentatiei de a asunde informatii despre starea de sanatate in chestionar.

Nu este suficient sa informezi agentul de vanzari verbal despre o afectiune, ci trebuie mentionata in chestionar. In acest mod, poti dovedi foarte usor ca ti-ai respectat obligatiile contractuale si elimini din start orice suspiciune care ar putea sa apara.

Toate informatiile relevante despre starea de sanatate trebuie mentionate, chiar daca nu esti sigur despre importanta lor. Este responsabilitatea asiguratorului sa evalueze toate aceste informatii si sa decida daca accepta sau nu sa incheie asigurarea.

Pe termen lung, este sa mai bine sa nu inchei deloc asigurarea decat sa risti sa nu poti beneficia de despagubiri atunci cand ai nevoie.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult