Ce trebuie sa stim despre sistemul de pensii private?

Foto: cooldesign/ FreeDigitalPhotos.net

Sistemul de pensii private impune sa adoptam schimbari importante in stilul nostru de viata, necesitand in primul rand un grad mai mare de implicare. ExpertulBanilor.ro iti arata care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere.

Pensia privata ne transforma in investitori si, trebuie sa urmarim periodic, cat de bine sunt banii investiti. ExpertulBanilor.ro te ajuta sa intelegi cum functioneaza pensiile private, pentru a lua cea mai buna decizie, cu ajutorul unui ghid de pensii private.

1

Cum functioneaza fondul de pensie privata?

Fondurile de pensii aduna bani de mai multe persoane si ii investesc in titluri de stat, depozite, obligatiuni sau actiuni. Cand vei indeplini conditiile de pensionare, vei cheltui toti banii acumulati, ca sa cumperi o pensie privata.

2

Unitatea de fond

De fiecare data cand platesti contributii, achizitionezi unitati de fond. Pana cand vei iesi la pensie, vei continua sa cumperi unitati de fond. Banii tai sunt de fapt unitati de fond.

3

Care este suma acumulata la fondul de pensie?

Aceasta suma este denumita activ personal si reprezinta valoarea la zi a unitatilor de fond achizitionate. Daca valoarea unitatii de fond creste, activul tau personal devine tot mai mare. Randamentul iti arata ritmul in care banii tai se inmultesc.

4

Ce comisioane platesc la fondul de pensie?

Administrarea unui fond de pensie nu este gratuita si vei plati comisioane catre societatea de administrare. Aceste comisioane iti erodeaza activul personal si iti reduc pensia privata.

5

Cat de riscante sunt fondurile de pensii?

Fondurile nu pot da faliment, insa pot face investitii neprofitabile, iar pierderea va fi suportata si de tine. Gradul de risc este dat de investitiile in care fondul plaseaza banii. Structura portofoliului de investitii este publica si ar trebui verificata cel putin o data pe an.

6

Ce garantii ofera fondurile de pensii?

Fondurile de pensii nu garanteaza un nivel fix al randamentului, insa daca un fond inregistreaza performante mult mai slabe decat competitorii, el va fi desfiintat. In plus, legea garanteaza ca suma incasata in final de la fondul de pensii nu poate fi mai mica decat valoarea comtributiilor.

Acum poti compara fondurile de pensii private, in functie de performante, costuri si risc, cu ajutorul solutiei oferite de ExpertulBanilor, in pagina de Pensii private. Aici, vei gasi indicatori calculati zilnic pentru performantele fondurilor, evolutia grafica a unitatii de fond, indicatori de cost total, dar si ratingul fiecarui fond acordat de ExpertulBanilor.

 

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult