Ce se intampla cu creditul Prima Casa in caz de divort?

Creditul Prima Casa poate fi preluat de catre unul dintre soti in caz de divort. Vanzarea locuintei nu este posibila decat dupa ce trec 5 ani de la achizitia imobilului.

Programul Prima Casa impune ca locuinta achizitionata prin credit garantat de stat sa nu fie instrainata in primii 5 ani. Astfel, in cazul unui divort, nu este posibila vanzarea locuintei, pentru a imparti ulterior banii incasati prin partaj, decat dupa ce trece perioada minima de 5 ani.

Singura solutie prevazuta de legislatia actuala este ca unul dintre soti sa preia integral dreptul de proprietate si creditului ramas de plata. In acest scop, banca poate autoriza ca interdictia de instrainare sa fie ridicata temporar.

Sotul care preia creditul trebuie insa sa se incadreze in cerintele de eligibilitate ale bancii: veniturile sale trebuie sa fie suficiente pentru plata ratelor, in limitele gradului maxim de indatorare acceptat de banca.

Totodata, sotul care preia creditul si locuinta va trebui sa despagubeasca pe celalalt sot pentru partea care i se cuvine din locuinta achizitionata in comun.

In functie de situatie, acest lucru poate presupune eforturi financiare substantiale din partea sotului care preia locuinta, motiv pentru care acesta solutie este uneori greu de pus in practica in caz de divort.

In cazul in care creditul nu poate fi preluat in conditiile de mai sus, ambii soti raman raspunzatori pentru rambursarea creditului chiar si dupa divort.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult