Ce riscuri au aplicatiile de mobile banking?

tableta-utilizare
Foto: Pong/ FreeDigitalPhotos.net

Pe masura ce consumatorii utilizeaza la scara tot mai larga tablete si smartphone, bancile isi regandesc aplicatiile de mobile banking pentru a permite noi operatiuni. ExpertulBanilor.ro iti prezinta principalele riscuri asociate cu utilizarea unui serviciu de mobile banking.

Aplicatiile de mobile banking sunt similare cu cele de internet banking, insa riscurile la care sunt expusi consumatorii sunt diferite.

Un raport preliminar efectuat de autoritatea de supraveghere financiara din Marea Britanie  – Financial Conduct Authority – atrage atentia ca este important ca sa fie gestionate din timp riscurile pe care le implica utilizarea telefonului mobil in administrarea contului bancar, chiar daca pana acum ele nu au generat pierderi.

Dar pe masura ce utilizatorii incep sa foloseasca mobilul in scopuri financiare, si atacurile de frauda se repozitioneaza spre aceasta tinta.

Instaleaza aplicatia doar din locatiile oficiale

Cea mai utilizata metoda de instalare a aplicatiilor este downloadarea unui fisier pe smartphone. Desi reprezinta o solutie comoda, expune clientul la riscul instalarii unor virusi. Acest lucru se poate intampla atunci cand clientul are impresia ca instaleaza aplicatia autentica, dar in realitate, incarca un software similar ca design, care este utilizat apoi pentru a transmite informatii sensibile catre fraudatori.

Singurul mod de protectie in acest sens este instalarea aplicatiei doar din magazinele oficiale (Google Play, App Store, etc).

Antivirus pentru mobil

De asemenea, este important ca utilizatorii sa isi instaleze aplicatii antivirus pe mobil, asa cum procedeaza pentru PC sau laptop.

Un raport cu recomandari publicat de Banca Centrala Europeana arata ca telefoanele mobile si sistemele lor de operare nu au fost concepute cu scopul principal de a asigura securitatea platilor. Astfel, consumatorii ar trebui sa isi masuri de precautie atunci cand utilizeaza telefonul mobil pentru a face tranzactii financiare.

Atentie ce tastezi!

Un alt risc ce apare in aplicatiile mobile sunt greselile frecvente de tastare. Astfel, poti ajunge sa faci tranzactii pe care nu le doresti, daca aplicatia nu include suficiente confirmari inainte de aprobarea operatiunii sau daca nu tastezi corect contul bancar.

Ecranele telefoanelor mobile si ale tabletelor nu permit o navigare atat de precisa ca un laptop/PC. Tastarea informatiilor prin atingerea ecranului nu este la fel de usoara ca utilizarea unei tastaturi, avand in vedere ca ecranul telefonului/tabletei are o dimensiune mica.

Din acest punct de vedere, este necesar sa fii mult mai atent atunci cand utilizezi aplicatia de mobile banking decat una de internet banking.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult