Ce retineri salariale pot impune bancile la credite?
Daca nu mai poti plati rata la credit, bancile pot impune retineri salariale pentru a-si recupera suma imprumutata. Valoarea retinerilor poate ajunge pana la jumatate din salariul net.
Retinerile salariale sunt reglementate prin Codul muncii si prin Codul de procedura civila.
Conform Codului muncii, retinerile din salariu cumulate nu pot depasi, in fiecare luna, jumatate din salariul net.
In cazul in care sumele ce trebuie retinute depasesc acest prag, acestea se platesc in urmatoarea ordine:
- obligatiile de intretinere;
- impozitele catre stat;
- daune cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
- acoperirea altor datorii (categorie unde intra si ratele de la banca).
O protectie mai buna este oferita de Codul de procedura civila. Acesta prevede ca salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
- pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
- pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
“Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel”, precizeaza Codul de procedura civila.
Prin urmare, daca un client este executat silit de catre o banca, aceasta poate impune o retinere salariala de maxim 1/3 din venitul net lunar. Daca are credite restante la 2 banci, retinerile cumulate pot ajunge pana la jumatate din venitul net lunar.
Codul de procedura civila prevede exceptii in urmatoarele cazuri:
- daca veniturile sunt mai mici decat salariul minim net pe economie, pot fi impuse retineri doar asupra veniturilor ce depasesc jumatate din salariul minim net pe economie;
- ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca si sumele cuvenite somerilor, alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite printr-o lege, nu pot fi urmarite de banci pentru a impune retineri.