Ce dezavantaje au fondurile de pensii facultative?

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

Fondurile de pensii facultative au fost concepute ca o solutie pentru suplimentarea veniturilor la pensie. ExpertulBanilor.ro iti prezinta dezavantajele aderarii la un fond de acest tip.

Sistemul de pensii a suferit schimbari radicale in ultimii ani, iar efectele vor fi resimtite de generatiile actuale. Impactul va fi mai mare decat majoritatea persoanelor se asteapta.

Modul de actualizare al punctului de pensie va face ca in timp, pensia de stat sa aiba mai mult un rol social, urmand a asigura un venit minim pentru subzistenta.

Povara financiara va fi transferata pe sistemul privat de pensii. Cel mai puternic afectati de aceste schimbari sunt persoanele care nu vor apuca sa parcurga un ciclu complet de 40-45 ani de contributii la Pilonul II si care urmeaza sa iasa la pensie peste 15-20 ani.

In aceste cazuri, suma acumulata va fi prea mica pentru a asigura o pensie privata optima. Solutia oferita este participarea la un fond de pensie facultativa, prin plata unor contributii suplimentare.

In prezent, insa, fondurile de pensii facultative prezinta o serie de dezavantaje:

1

Costuri foarte mari de administrare

Comisioanele fondurilor de pensii facultative ating valori enorme, fiind de 2-3 ori mai mari decat cele practicate de fondurile de pensii obligatorii.

Acest lucru reiese atunci cand analizam rata costurilor. Acesta este un indicator utilizat pe plan international, calculat de ExpertulBanilor in modulul de Comparatii pensii private, pe baza unor ipoteze realiste (randamentul real al fondului este de 3% pe an, iar perioada de contributie este de 40 de ani) .

Rata costurilor arata cu cat se reduce suma acumulata la fondul de pensie din cauza comisioanelor, pe toata perioada de contributie.

Daca in cazul fondurilor obligatorii, rata costurilor este de 15%, in cazul fondurilor facultative, rata costurilor este cuprinsa intre 25-45%. Acest lucru inseamna ca un client pierde pana la 45% din suma acumulata din cauza comisioanelor. Practic, sunt sanse mari sa acumuleze o suma mai mare daca face depozite bancare.

2

Nu exista posibilitatea de a alege intre mai multe strategii de investitii

Desi exista un numar ridicat de fonduri de pensii facultative, clientii nu prea au ce sa aleaga. Toate fondurile investesc dupa acelasi tipar, majoritatea covarsitoare a investitiilor fiind directionata in plasamente cu venit fix: titluri de stat, depozite bancare si obligatiuni corporatiste.

Astfel, valoarea adaugata pe care administratorul o aduce este modesta, iar orice persoana poate replica aceasta strategie de investii, fara a mai plati comisioane de administrare. Tot ce trebuie sa faca este sa constituie depozite bancare si va obtine performante similare cu fondurile de pensii facultative.

3

Daca nu esti multumit, nu te mai poti retrage

Contributiile platite la fondurile de pensii facultative nu pot fi retrase decat in momentul iesirii la pensie.

Prin urmare, daca esti nemultumit de strategia de investitii, singura optiune este transferul la alt fond de pensie. Solutia s-ar putea sa nu fie satisfacatoare, deoarece strategiile de investitii ale fondurilor sunt foarte asemanatoare, cel putin in prezent.

Poti doar stopa contributiile, insa suma acumulata pana in acel moment, va continua sa ramana in administrarea fondurilor de pensii.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult