Ce asiguratori platesc rapid dosarele de dauna auto?

Foto: Pong/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Pong/ FreeDigitalPhotos.net

Rapiditatea cu care societatea de asigurare plateste dosarul de dauna ar trebui sa fie un element cheie in alegerea unei asigurari auto. Expertul Banilor te ajuta sa gasesti asiguratorii in care poti avea incredere.

Atunci cand avem un accident auto este foarte important sa ne putem repara masina rapid cu ajutorul asigurarilor auto, fara intarzieri nejustificate la instrumentarea dosarelor de dauna.

Termenul legal este de 10 zile

In cazul reparatiillor pe RCA, societatile de asigurare sunt obligate sa achite daunele in maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar pentru cuantificarea daunei.

O analiza realizata de catre Autoritatea de Supraveghere FInanciara (ASF) arata ca numai jumatate dintre dosarele de daune sunt achitate in termenul legal.

Jumatate dintre daune se achita cu intarziere

In primul semestru din 2016, asiguratorii au platit daune pentru 95.000 dosare, iar in 46.500 de cazuri (48,5% din totalul daunelor platite) companiile au achitat daunele dupa mai mult de 10 zile.

Raportul ASF arata insa ca sunt diferente foarte mari intre asiguratori.  Durata medie de plata a daunelor este de sub 10 zile la Omniasig, Uniqa, Allianz-Tiriac, Groupama si Generali.

La polul opus se situeaza Asirom (22,6 zile), Carpatica (24 zile) si City Insurance (50 zile). Aceste companii si-au facut un obicei in a plati daunele cu intarziere, astfel ca pagubitii trebuie sa se inarmeze cu multa ranbdare cand trebuie sa interactioneze cu acesti asiguratori.

Un alt indicator important este si durata maxima pana la care poate astepta un client, pana sa primeasca banii. Recordul il detine Asirom, unde poti astepta si 407 zile pentru a incasa despagubirea.

La Euroins, intarzierea maxima poate ajunge la 373 zile, la City Insurance – 289 zile, iar la Carpatica Asig – 263 zile.

Partea buna este ca piata de asigurari este intr-un proces de curatare, ASF fortand iesirea de pe piata a societatilor insolvabile, care genereau cele mai multe probleme pentru consumatori. In prezent, City Insurance si Euroins sunt in procedura de redresare financiara, iar Carpatica Asig si-a pierdut licenta, urmand sa intre in faliment.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult